Χτες η Ελλάδα έγινε η 10η χώρα που αποφάσισε να στηρίξει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση! Με επιστολή της, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναθεωρήσει (με κίνδυνο να υποβαθμίσει) τις οδηγίες για την προστασία ειδών και οικοτόπων.

Σε μια συγκυρία όπου μια μερίδα συμφερόντων στην Ευρώπη βλέπει τη φύση ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και επιδιώκει τη χαλάρωση της νομοθεσίας, η στήριξη της Ελλάδας στο μπλοκ χωρών που ζητούν τη διατήρηση της προστασίας της φύσης είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Η προσπάθεια που κάναμε το περασμένο καλοκαίρι μαζί με άλλες 120 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις και περισσότερους από 520.000 πολίτες φαίνεται πως αποφέρει καρπούς. Mεταφέραμε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία στη χώρα μας και είμαστε υπερήφανοι γιατί το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του δείχνει να αποδέχεται τα επιχειρήματά μας, ότι δηλαδή ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή των οδηγιών, αλλά και ότι μια αναθεώρησή τους στην πραγματικότητα θα δημιουργούσε περισσότερη αβεβαιότητα και κόστος για την επιχειρηματικότητα.

Η ανακοίνωση της Ελλάδας ακολουθεί την κοινή επιστολή 9 άλλων κρατών μελών και τη θετική τοποθέτηση ορισμένων ευρωβουλευτών. Η τελική απόφαση για το μέλλον της νομικής προστασίας της φύσης αναμένεται το 2016 και γι’ αυτό εμείς θα παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτες. Κάθε χρόνο παρακολουθούμε και δίνουμε αγώνα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο ότι σε πολλούς τομείς, και σε αυτόν της προστασίας της φύσης, βρισκόμαστε ακόμη πίσω. Όμως, είναι θετικό ότι η Ελλάδα δείχνει να αναγνωρίζει ότι χρωστά πολλά στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική προστασία. Εδώ και χρόνια, αυτή προσφέρει το βασικότερο δίχτυ προστασίας για είδη όπως η χελώνα καρέτα, τα μεταναστευτικά πουλιά, και για πολλές οικολογικά σημαντικές ελληνικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Όσο το νομικό δίχτυ προστασίας παραμένει, είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε για την εφαρμογή του. Και ακριβώς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε!

Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον.

H επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον Επίτροπο Βέλλα.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια