ΝΕΟ ΔΑΣΙΚΟ Ν/Σ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2014

Τελευταία ενημέρωση 23/12: ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Οι εξελίξεις ήταν γρήγορες: αναλυτική κριτική του νομοσχεδίου από τη νομική ομάδα του WWF, επιστολή μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, email και τηλέφωνα πολιτών στα γραφεία βουλευτών, 40.000 υπογραφές από το Avaaz σε δυο μέρες, κάλυψη της εκστρατείας στα ΜΜΕ, και τελικά… η φωνή μας ακούστηκε!

Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου συζητήθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε το νέο δασικό νομοσχέδιο. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, πολλοί βουλευτές στάθηκαν στα βασικά σημεία που θίξαμε και είτε ζήτησαν διευκρινίσεις, είτε ζήτησαν να αποσυρθούν οι πιο «τοξικές» για τα δάση διατάξεις. Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας ήταν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου. (Δείτε στον αναλυτικό πίνακα τις διατάξεις που «έπεσαν» και τι πέρασε.)

  • Διατηρείται η προστασία από δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Παραμένουν σε καθεστώς προστασίας μέχρι να αναγεννηθούν ή αναδασωθούν!
  • Δεν υποβαθμίζονται οι δασικοί χάρτες και παραμένουν ως ουσιαστικά εργαλεία προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς αποσύρθηκε η διάταξη που επέτρεπε την αναθεώρησή τους και έδινε τη δυνατότητα να διαγράφονται δάση από αυτούς!
  • Αναιρέθηκε η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, καθώς και η παραχώρηση της κυριότητάς τους, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες.
  • Στις διατάξεις για νομιμοποιήσεις αυθαίρετων παρέμειναν οι ιεροί ναοί, αλλά αποσύρθηκαν οι εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και κυρίως εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα (που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και κέντρα διασκέδασης).
  • Δεν έγινε δεκτή η τροπολογία που κατέθεσαν 3 βουλευτές Αττικής, οι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου, για αναστολή της πληρωμής βεβαιωμένων προστίμων και της κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δασική γη, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών (τους οποίους έτσι κι αλλιώς σχεδόν καταργούσε αρχικά το σχέδιο νόμου).

Η χειρότερη διάταξη που παρέμεινε ήταν αυτή της νομιμοποίησης παρανομιών, δηλαδή της επιβράβευσης όσων καταπατητών κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις. Ωστόσο, αυτή η διάταξη μετά τη μάχη που δώσαμε βελτιώθηκε σε σχέση με την αρχική της μορφή. Αρχικά νομιμοποιούνταν αδιακρίτως όλες οι σχετικές καταπατήσεις, τελικά όμως δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν καταπατημένα δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν (α) ιδιαίτερο επιστημονικό κτλ. ενδιαφέρον (εθνικοί δρυμοί, διατηρητέα μνημεία της φύσης, προστατευόμενες περιοχές), (β) που έχουν προστατευτικό ρόλο και (γ) που βρίσκονται σε πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών, και τέλος όσες εκτάσεις περιλαμβάνουν κτίσματα.

Τέλος, δυστυχώς παρέμειναν η πρόβλεψη για τη διευκόλυνση των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν βασιστεί σε αδημοσίευτα, πληροφοριακού χαρακτήρα, έγγραφα (που έχουν χορηγηθεί μεταξύ 11.6.1975 και 30.4.1981) και η πρόβλεψη για την επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και παραμένουμε σε επιφυλακή για τα δάση!

Θέλεις να ενημερωθείς για τις επόμενες εξελίξεις; Γράψου στο newsletter μας.

Θέλεις να στηρίξεις την προστασία των δασών; Γίνε υποστηρικτής.

 


 

Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο για τα δάση: μετά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου, η Πολιτεία συνεχίζει τις προσπάθειες να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το φυσικό μας περιβάλλον μέσα από ένα νέο νομοσχέδιο, με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή Υπουργό του ΥΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Τι χειρότερο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο;

  • Για πρώτη φορά στα χρονικά, αφαιρεί την προστασία από δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Μετά, οι ταλαιπωρημένες αυτές εκτάσεις προσφέρονται σε άλλους σκοπούς, όπως γήπεδα γκολφ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες. Έτσι, δίνεται κίνητρο στον επίμονο και υπομονετικό εμπρηστή.
  • Καταργεί τους δασικούς χάρτες ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, αφού επιτρέπει την αναθεώρησή τους και δίνει τη δυνατότητα να διαγράφονται δάση. Διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να αφήνει το δικαίωμα στον πολίτη να τις αμφισβητήσει.
  • Αλλάζει και πάλι τις «κόκκινες γραμμές» για τη νομιμοποίηση παρανομιών: επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις.
  • Σε συνέχεια της μεγάλη λίστας νομιμοποιήσεων του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προσθέτει αυθαίρετους ιερούς ναούς και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης), καθώς και «κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

Δημοσιοποιήσαμε άμεσα τα βασικά σημεία του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου. Λίγες μέρες μετά καταθέσαμε την κριτική μας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Δείτε την επιστολή μας εδώ.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

  1. Υπογράψτε την έκκληση του AVAAZ
  2. Ρωτήστε τους βουλευτές. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη νέα πλατφόρμα Vouliwatch. Στην ενότητα «Ρωτήστε τον βουλευτή» μπορείτε να απευθύνετε ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσουν την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα είτε μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ). Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα εξής υποδείγματα ερωτήσεων:
    • Δέχεστε να αρθεί η υποχρέωση αναδάσωσης καμένων ή κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»; Ειδικά καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι «κόκκινες γραμμές» στη νομιμοποίηση παρανομιών μετατοπίζονται συνεχώς, καταλαβαίνετε ότι έτσι δίνεται κίνητρο για νέες παρανομίες – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση ανέφικτη;
    • Θα επιτρέψετε τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων με αδημοσίευτα έγγραφα που άλλαξαν χέρια με αδιαφανείς τρόπους, και χωρίς να επιτρέπεται σε εμάς τους πολίτες να κάνουμε ένσταση;
    • Δέχεστε να νομιμοποιηθούν παράνομες εκχερσώσεις φυσικών εκτάσεων μέχρι το 2007; Καταλαβαίνετε ότι η διάταξη αυτή επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν ακόμα και τα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ ήταν σε ισχύ το Σύνταγμα και η δασική μας νομοθεσία; Θα επιτρέψετε να αδικηθούν με τον τρόπο αυτό όσοι σεβάστηκαν τους νόμους του κράτους, και επιθυμούν τα δάση να παραμείνουν δάση;
    • Δέχεστε να γίνουν οι δασικοί χάρτες «λάστιχο»; Δεν συμφωνείτε ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη δασικών χαρτών που καταγράφουν οριστικά και προστατεύουν ουσιαστικά τη δασική γη, όπως είναι υποχρεωμένο το κράτος να πράξει από το 1975;
    • Θα επιτρέψετε τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και τη διευκόλυνση παραχώρησης της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους ή διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα;
  3. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε στους βουλευτές ένα email διαμαρτυρίας (μπορεί να έχετε κάποιες επιστροφές καθώς κάποιες διευθύνσεις πιθανώς έχουν αλλάξει). Δείτε το προτεινόμενο κείμενο πιο κάτω.
  4. Επιλέξτε κάποιους από τους βουλευτές και καλέστε, με ευγένεια, το πολιτικό τους γραφείο. Ρωτήστε αν πραγματικά γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και αν παρόλα αυτά σκοπεύουν να το ψηφίσουν. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιους βουλευτές που θεωρείτε αξιόλογους ή έχουν εκφραστεί θετικά για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, από τους οποίους θα περιμένατε μία καλύτερη στάση.

Δείτε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας των βουλευτών

Προτεινόμενο κείμενο:

Αξιότιμε κ. / Αξιότιμη κα Βουλευτή,

Σας καλώ να καταψηφίσετε το νέο σχέδιο νόμου για τα δάση, που αιφνίδια κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, γιατί η ζημιά που θα προκαλέσει στα δάση μας θα είναι ανεπανόρθωτη.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό:

Αίρει την υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή από άλλη αιτία κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως». Δίνεται, έτσι, κίνητρο για επανειλημμένες καταστροφικές επεμβάσεις – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανέφικτη.

  • Νομιμοποιεί, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παράνομες και σχετικά πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις για γεωργική χρήση φυσικών οικοσυστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένες δασικές εκτάσεις.
  • Καταργεί στην ουσία τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον ως μέσα για την οριστική αποτύπωση και τη συνεχή προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς επιτρέπει τη συνεχή αναμόρφωση τους «με τη διαγραφή» (και μόνο) «εκτάσεων που θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία».
  • Διευρύνει, για πολλοστή φορά, τις επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές.

Η βιασύνη με την οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς διαβούλευση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι ούτε προς όφελος της δημοκρατικότητας, ούτε των δασών μας. Σας καλώ να αναστρέψετε την πρακτική αυτή, και να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που θα προάγουν την περιβαλλοντική προστασία τους και το δημόσιο συμφέρον.

Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την απάντησή σας.
Με εκτίμηση,


Μοιράσου το με φίλους