ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

20.000
ελέφαντες σκοτώνονται κάθε χρόνο για τους χαυλιόδοντές τους

1054
ρινόκεροι δολοφονήθηκαν το 2016 για το κέρατό τους

3.890
τίγρεις έχουν απομείνει ελεύθερες στη φύση: 95% λιγότερες απ’ ό,τι πριν 100 χρόνια


Η άγρια ζωή βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο και το WWF έχει ξεκινήσει μια νέα διεθνή εκστρατεία για να αναχαιτίσει την απειλή του παράνομου εμπορίου άγριων ειδών.

Σημείο αναφοράς για τη νέα μας εκστρατεία είναι το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από το Facebook, το Twitter, αλλά και τις ιστοσελίδες μας, πολίτες από όλο τον κόσμο ενημερώνονται καθημερινά για το έγκλημα του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής και συμμετέχουν σε ενέργειες ευαισθητοποίησης και άσκησης πίεσης.

Αρχικός μας στόχος είναι να ενημερώσουμε και να «εκθέσουμε» το λαθρεμπόριο άγριας ζωής στην παγκόσμια κοινωνία έτσι ώστε να περιοριστεί δραστικά η ζήτηση στις παράνομες αγορές σχετικών ειδών. Παράλληλα επιδιώκουμε να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, δηλαδή στο αρχικό στάδιο της λαθροθηρίας.

Καταλυτικής σημασίας είναι επίσης η πίεση στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή αποτελεσματικών ελέγχων. Ως τώρα, ενώ πρόκειται για το 5ο μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομου εμπορίου στον κόσμο, λίγες κυβερνήσεις έχουν πάρει την αντιμετώπισή του στα σοβαρά. Τα συνδικάτα του εγκλήματος που το διακινούν εμπλέκονται και σε δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών, εμπορεία όπλων, ακόμη και τρομοκρατία.

Ρινόκερος

© M. Carwardine / WWF-Canon

Η λαθροθηρία του ρινόκερου έχει αυξηθεί πάνω από 3.000%, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Λαθροθήρες στη Νότια Αφρική τροφοδοτούν τις παράνομες αγορές στην Ασία και ιδιαίτερα στο Βιετνάμ, όπου το κέρατο του ρινόκερου προωθείται ως μαγικό αντίδοτο …για τον καρκίνο! Η τιμή του στις παράνομες αγορές σήμερα φτάνει και τα 60.000 δολάρια το κιλό, τιμή διπλάσια από το χρυσάφι.


Ελέφαντας

© M. Harvey / WWF-Canon

Άσχημα τα νέα και για τον ελέφαντα, ο οποίος πέρυσι γνώρισε τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδα λαθροθηρίας στην Αφρική. Πάνω από είκοσι χιλιάδες ελέφαντες θανατώνονται κάθε χρόνο για το ελεφαντόδοντό τους, κυρίως στην Κεντρική Αφρική. Ωστόσο, η καρδιά της παράνομης διακίνησης χτυπάει στην Ταϊλάνδη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο διεθνές ‘ξέπλυμα’ παράνομου ελεφαντόδοντου.


Τίγρη

© V.R. Sinha / WWF-Canon

Η άγρια τίγρη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εξαφάνισης, καθώς ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί κατά 95% τα τελευταία 100 χρόνια. Ο αριθμός των ελεύθερων τίγρεων δεν ξεπερνά τα 3.890 άτομα, ενώ βασική αιτία για αυτήν τη δραματική μείωση θεωρείται το παράνομο εμπόριο προϊόντων που προέρχονται από την τίγρη. Οι παράνομοι θηρευτές είναι αδίστακτοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν μικρές τίγρεις, που θανατώθηκαν για το δέρμα τους πριν καν ξεπεράσουν τον δεύτερο μήνα της ζωής τους.

Υιοθέτησε μία τιγρη


Βασικός μας συνεργάτης και σύμμαχος στη νέα αυτή εκστρατεία είναι το δίκτυο παρακολούθησης του εμπορίου άγριων ειδών TRAFFIC. Μαζί κινητοποιούμε εκατομμύρια πολιτών με στόχο να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο παράνομο εμπόριο που σκοτώνει.

Ελάτε μαζί μας στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής στο facebook και στο panda.org/killthetrade.



Μοιράσου το με φίλους