ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

Φέτος το WWF Ελλάς γιόρτασε 25 χρόνια δράσης στην Ελλάδα. Το 2016 ζήσαμε μια ακόμη χρονιά με μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και με πολλή δράση και επιτυχίες που κερδίσαμε μαζί.

© Γιώργος Στεφάνου

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Πριν 25 χρόνια ξεκινήσαμε τα πρώτα μας θαλάσσια προγράμματα για θηλαστικά όπως το δελφίνι και η φώκια. Σήμερα, στοχεύουμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας όχι μόνο στην προστασία συγκεκριμένων ειδών, αλλά και ολόκληρων θαλάσσιων περιοχών και οικοσυστημάτων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Στη Γυάρο φέτος έγινε ακόμα ένα βήμα για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, όπως καμιά άλλη στην Ελλάδα!

© Joakim Odelberg

ΚΑΡΕΤΑ

Η Caretta caretta, ο πολύτιμος θησαυρός των θαλασσών μας, είχε μια εξαιρετική χρονιά στα Σεκάνια, στο σημαντικότερο «μαιευτήριό» της σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. 658 φωλιές κατέγραψαν οι ειδικοί επιστήμονες στα 550 μέτρα αμμουδιάς των Σεκανίων. Μαζί με τους εθελοντές μας και επιδιώκοντας πάντα συνεργασίες, καταφέραμε και φέτος να δώσουμε στα νέα χελωνάκια την καλύτερη δυνατή στήριξη στα πρώτα τους, σημαντικότερα βήματα.

© Andrea Bonetti / WWF Eλλάς

ΠΡΕΣΠΕΣ

Πριν 25 χρόνια, ο Λουκ Χόφμαν, ιδρυτής του WWF Ελλάς, αντίκρισε στις Πρέσπες έναν θησαυρό βιοποικιλότητας που έπρεπε πάση θυσία να διατηρηθεί ζωντανός. Στα χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με την Εταιρία Προστασία Πρεσπών, εργαστήκαμε για να πετύχουμε τις σωστές ισορροπίες σε ένα πολύτιμο οικοσύστημα με τον άνθρωπο στο επίκεντρό του. Σήμερα, για πρώτη φορά μπαίνουν οι βάσεις ώστε το όραμα του Λουκ για την Πρέσπα να διατηρηθεί ζωντανό για πάντα.

© Andrea Bonetti / WWF Eλλάς

ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στα χρόνια της κρίσης, έχουμε οξύνει τα αντανακλαστικά μας ώστε να αντιδρούμε άμεσα σε κάθε νομοθετική αλλαγή που μπορεί να αφαιρέσει την περιβαλλοντική προστασία από τις πιο πολύτιμες φυσικές περιοχές μας. Φέτος, με μια αστραπιαία κινητοποίηση που στηρίχθηκε από πολλούς φίλους, καταφέραμε να αποτρέψουμε την νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών μέσα σε δάση. Και παραμένουμε σε επαγρύπνηση!

© WWF Eλλάς

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η προσπάθεια να προστατεύσουμε τον δασικό μας πλούτο μας έφερε κοντά στην Άνδρο, ένα νησί που αρχίζει να νιώθει τις πληγές των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, με τη μορφή της διάβρωσης και ερημοποίησης του εδάφους της. Μαθητές, τοπικοί φορείς και ένας δραστήριος σύλλογος εθελοντών δασοπυροσβεστών πήραν τα πράγματα στα χέρια τους, με στόχο να κερδηθεί το σημαντικότερο στοίχημα: η αποτελεσματική πρόληψη.

© WWF Eλλάς

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Η φετινή Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι έφερε επιτέλους μια δεσμευτική συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα συνυπέγραψε την συνθήκη, όμως ταυτόχρονα επιδιώκει να διαιωνίσει τη χρήση του λιγνίτη. Στο κλείσιμο του 2016, είχαμε τα σημαντικότερα καλά νέα για την ελληνική ενέργεια: η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να μην παραχωρήσει στην Ελλάδα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για τις νέες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, δείχνοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα τον δρόμο της καθαρής ενέργειας.

© Δημήτρης Ζαφειράκης

TILOS

Ένα μικρό νησί του Αιγαίου διεκδικεί την ενεργειακή του ανεξαρτησία από το απαρχαιωμένο και ρυπογόνο ηλεκτρικό δίκτυο. Με χρήση ανεμογεννήτριας, φωτοβολταϊκών, μπαταρίας και έξυπνων μετρητών, που για πρώτη φορά τοποθετούνται σε μαζική κλίμακα, στην Τήλο συμμαχούμε με πολλούς φορείς και την τοπική κοινωνία, για να κάνουμε την στήριξη στην καθαρή ενέργεια πραγματικότητα.

© Άννα Πλειώνη-Ζηλφίδου / WWF Ελλάς

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

460 σχολεία και 1.150 εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με πολλή χαρά και φέτος είδαμε χιλιάδες μαθητές να καταπιάνονται άφοβα με τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αυτά που θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωής στον δικό τους, μελλοντικό κόσμο.

© WWF Eλλάς

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

H ανακάλυψη και αξιοποίηση των πράσινων χώρων της πόλης μας μπήκε στο «στόχαστρο» της Καλύτερης Ζωής. Με μια πρωτοποριακή εφαρμογή, το WWF GreenSpaces, περισσότεροι από 1.000 χώροι πρασίνου σε πάνω από 100 δήμους όλης της Ελλάδας καταγράφηκαν, με στόχο να εντοπιστούν τα δυνατά αλλά και αδύναμα σημεία τους που χρήζουν βελτίωσης.

© Λεωνίδας Σεϊτανίδης

ΔΑΔΙΑ

120 μαθητές της Θράκης «υιοθέτησαν» και φέτος το πιο απειλούμενο πουλί της Ελλάδας: τον γύπα Ασπροπάρη. Με δράσεις ευαισθητοποίησης πέρασαν το μήνυμα ενάντια στη ανεξέλεγκτη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, που απειλούν όχι μόνο τους γύπες αλλά και ολόκληρη τη φυσική ζωή της υπαίθρου.

© Ιάσονας Κάντας / WWF Ελλάς

ΚΑΒΑΛΑ FIP

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα στην Καβάλα, όπου επιστήμονες, αλιείς και αλυσίδες λιανικής χτίζουν μια μεγάλη συμμαχία για τη βιώσιμη αλιεία. Ο στόλος γρι-γρι της Καβάλας, που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα, κάνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην οικολογική πιστοποίηση MSC. Το επόμενο βήμα ανήκει σε εμάς, τους καταναλωτές, για να επιβραβεύσουμε και να επιλέξουμε τα βιώσιμα ψαρικά.

© WWF Eλλάς

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΥΣΗ

Η απειλή προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της φύσης συσπείρωσε 200 περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Η φωνή μας είχε αποτέλεσμα καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της αλλαγής των οδηγιών για τη φύση. Και μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε τα τελικά χαρμόσυνα νέα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε οριστικά ότι δεν θα αναθεωρήσει τις οδηγίες!


Μοιράσου το με φίλους