Ανακάλυψε τι κρύβει ο τόπος σου στο Οικοσκόπιο!
Αν θέλεις να δεις τις περιοχές Νatura, τα καταφύγια ζωής, τους Εθνικούς Δρυμούς, τις καμένες εκτάσεις, τους υγρότοπους και άλλα πολλά δεδομένα που ορίζουν το φυσικό μας περιβάλλον που θα ψάξεις; Στο Οικοσκόπιο βεβαίως!
Πώς λειτουργεί
Καλώς ήρθες στον κόσμο της γεωχωρικής πληροφορίας!
Το Οικοσκόπιο είναι ένα δυναμικό εργαλείο που αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής φύσης αλλά και τα στοιχεία εκείνα που διασφαλίζουν την προστασία της.
Ένας τεράστιος όγκος γεωχωρικών δεδομένων προβάλλεται στον χάρτη της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα χαρτογραφικής απεικόνισης περιβαλλοντικών πληροφοριών και βασικών διοικητικών ή και τοπογραφικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά εμφανίζονται επάνω στον χάρτη σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία μπορεί κανείς να δει μεμονωμένα ή και συνδυαστικά.
Ο χρήστης του Οικοσκοπίου λοιπόν μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, από τις προστατευόμενες περιοχές ως τους νησιωτικούς υγρότοπους και τις αλλαγές στις καλύψεις γης.
Πυροσκόπιο
Είναι το πρώτο «αδερφάκι» του Οικοσκοπίου, το οποίο γεννήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το Πυροσκόπιο παρουσιάζει μια συγκεντρωτική εικόνα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια (1983-2008).
Η απεικόνιση αυτή μας παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για ερευνητικούς όσο και επιχειρησιακούς σκοπούς και ευελπιστούμε να συμβάλλει σε αλλαγές στο μηχανισμό πυροπροστασίας ο οποίος θα αξιοποιεί πλέον και στατιστικά δεδομένα.
Το Πυροσκόπιο βασίζεται στην ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων τα οποία διατέθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.).
Υγροτόπιο
Επισκεφτήκαμε και μελετήσαμε 803 υγρότοπους σε 75 νησιά της Ελλάδας και όλη η πληροφορία που συλλέξαμε μέσα σε 8 χρόνια είναι πλέον διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσω μιας δυναμικής βάσης δεδομένων. Για κάθε έναν από όλους αυτούς τους υγρότοπους ο χρήστης θα βρει στατιστικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα, χαρτογραφικές απεικονίσεις, καθώς και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες.
Μέσω λοιπόν του Υγροτόπιου θέτουμε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των αρμόδιων υπηρεσιών, των φορέων και των πολιτών στην ουσιαστική προστασία των νησιωτικών υγρότοπων και επιδιώκουμε τη συμβολή τους στην ορθολογική διαχείριση και προστασία τους.
Οικοσκόπιο Kids
Οι πολίτες του αύριο παίζουν, μαθαίνουν και συνειδητοποιούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάγκη αλλαγής της στάσης τους και της καθημερινής συμπεριφοράς τους.
Το Oικοσκόπιο kids απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Περιλαμβάνει διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια και κουίζ που έχουν στόχο να εξοικειώσουν τα παιδιά με την έννοια του χώρου και τη χρήση γεωγραφικής πληροφορίας ενώ αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για το ελληνικό φυσικό περιβάλλον.
Καλύψεις γης
Η Χαρτογράφηση των καλύψεων γης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας καταγράφει τους τύπους κάλυψης γης και τις διαχρονικές αλλαγές τους από το 1945 έως το 2009 σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας από τον κεντρικό Έβρο και τη Χαλκιδική, ως την Αττική και τη Β. Πελοπόννησο. Η τεχνική ανάλυση και φωτοερμηνεία πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Σχολή Δασολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το WWF Ελλάς ανέλαβε την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη χώρα σε αυτό το διάστημα.
Στείλτε μας σχόλια και ιδέες για το Οικοσκόπιο στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Αν θέλετε να λαμβάνετε τα νέα του Οικοσκοπίου μπορείτε να γραφτείτε δωρεάν στο αντίστοιχο newsletter μέσα από εδώ.
Το Οικοσκόπιο και όλες οι βάσεις δεδομένων και οι εφαρμογές που συμπεριλαμβάνει συγχρηματοδοτήθηκαν από τα κοινωφελή ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Μποδοσάκη και MAVA Fondation pour la Nature, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.
Το Οικοσκόπιο, το Πυροσκόπιο και η εφαρμογή των Αλλαγών καλύψεων γης αναπτύχθηκαν από την εταιρεία GeoDiv. Το Υγροτόπιο νήσων αναπτύχθηκε από την εταιρεία GuruHost. Το Οικοσκόπιο Kids δημιουργήθηκε χάρη στην ευγενική υποστήριξη και χορηγία της ερευνητικής ομάδας Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού, CosyLab του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον γραφιστικό σχεδιασμό των εφαρμογών έχει αναλάβει ο Βασίλης Κοκκινίδης, WWF Ελλάς.