ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

10 εθελοντές απαντούν σε 7 ερωτήσεις για τις καλές αλλά και τις δύσκολες πλευρές του εθελοντισμού.

Τους ευχαριστούμε πάνω απ'όλα γιατί αποτελούν για μας μια σταθερή πηγή έμπνευσης. Παίρνουμε από αυτούς κουράγιο, γιατί ένα μέρος της αλλαγής που θέλουμε να φέρουμε στον κόσμο, το βλέπουμε ήδη σε αυτούς τους ανθρώπους.

1. Εθελοντισμός μες στην κρίση; Σου περισσεύει χρόνος και χρήμα;

Μαρία: Ποτέ δεν περισσεύει ο χρόνος… Όμως το ότι αυτή τη στιγμή ζούμε σε δύσκολες συνθήκες οφείλεται και στο γεγονός ότι ο καθένας κοιτάζει πάντα το δικό του όφελος και δεν βλέπει περισσότερο συνολικά. Αν αυτό δεν αλλάξει θα παραμείνουμε για καιρό ακόμη σε κρίση. Και δεν θα αλλάξει ως δια μαγείας, αλλά με μικρές αλλαγές που θα κάνει ο καθένας.

Στεφανία: Δε μου περισσεύει ούτε χρόνος, ούτε χρήμα! Σκεφτόμουν ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να "μπλεχτώ" με πολλά διαφορετικά πράγματα, να γνωρίσω ανθρώπους, να δώσω και να πάρω γνώσεις, να ενημερώνω και να ενημερωθώ και το πιο βασικό να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ στο κοινωνικό σύνολο.

Κατερίνα: Έγινα εθελόντρια πριν από την κρίση αλλά και τώρα ο εθελοντισμός με βοηθάει να αντιμετωπίζω την κρίση με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερο άγχος.

Κυριαζής: Κανένας δεν είναι τόσο φτωχός που να μην μπορεί να προσφέρει ένα χαμόγελο στο διπλανό του! Για μένα ακόμα κι αυτή η μικρή πράξη είναι εθελοντισμός. Δεν χρειάζεται να έχεις εκατομμύρια για να προσφέρεις. Η προσφορά είναι στη διάθεση, όρεξη να δώσεις πράγματα ακόμα κι από το υστέρημά σου.

2. Ως εθελοντής δίνεις ή παίρνεις περισσότερα;

Ναταλί: Προσπαθώ να δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ, αλλά τελικά περισσότερα παίρνω. Φεύγοντας από το πάρκο (όπου προσφέρει περιβαλλοντική εκπαίδευση στα παιδιά) νιώθω σαν να έχω πληρωθεί, και πολύ καλά μάλιστα! Η αμοιβή μου είναι η χαρά των παιδιών όταν ανακαλύπτουν κάτι... Ο ενθουσιασμός τους είναι μεταδοτικός!

Αν θέλεις να συμμετάσχεις στην ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF, στείλε μήνυμα στη Νάνσυ Κουταβά Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μάρθα: Προσφέρεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Όμως, απέκτησα φίλους, γνώσεις, εμπειρίες: μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή, αλλά νιώθω ότι καθόρισαν τη συνείδησή μου ως πολίτη. Απέκτησα το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον κόσμο, στη φύση, στην πόλη μου, στο βουνό μου, στη θάλασσά μου.

Ελίνα: Η προσφορά για τον εθελοντή πολλές φορές ενέχει ψυχολογικό και σωματικό κόπο και κατάθεση ψυχής, όπως σε κοινωνικά πολυιατρεία, αλλά και σε περιπτώσεις όπως σήμερα με τους πρόσφυγες. Η ικανοποίηση όμως που παίρνεις από την προσφορά και τη συμβολή στο κοινό καλό αντισταθμίζουν αυτά τα συναισθήματα.

3. Μπορεί να συνδυαστεί με τις άλλες υποχρεώσεις;

Μάρθα: Όχι μόνο μπορεί να συνδυαστεί, αλλά μπορούμε (και στην περίπτωσή μου συνέβη) να παρασύρουμε μαζί μας την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας και τους εργοδότες.

Ελίνα: Οι σπουδές μου και η δουλειά μου ήταν πάντα απαιτητικές και στην προσωπική μου ζωή δεν είχα "λυμένα" τα προβλήματα μου. Όμως πάντα εύρισκα χρόνο και κυρίως ενδιαφέρον για εθελοντισμό.

Κυριαζής: Ο σωστός προγραμματισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και ιεράρχηση αναγκών και χρόνου. Όποιος θέλει πάντως, όλα τα μπορεί!

Βίκυ: Μπορείς να τον συνδυάσεις με την καθημερινότητά σου καθώς μέσω του εθελοντισμού σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες καθώς ενημερώνεσαι και εμπνέεσαι για νέα ξεκινήματα τόσο στον ψυχαγωγικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα.

Έλσα: Φαίνεται δύσκολο κάποιες φορές κι εξαρτάται όμως από την ευελιξία του καθενός. Σε μερικές περιπτώσεις θαύμασα τα άτομα που είχαν διαθέσει το χρόνο της άδειας τους αποκλειστικά σε εθελοντικό πρόγραμμα.

4. Εθελοντισμός κι ελεημοσύνη διαφέρουν;

Ελίνα: Αν ο εθελοντής στηρίζεται σε συναισθήματα ελεημοσύνης, νομίζω ότι δεν θα συμμετάσχει τόσο συχνά σε προγράμματα εθελοντισμού που απαιτούν πραγματική ενασχόληση και εμπλοκή, αλλά θα εκτονώνεται σε ευκαιριακές ενασχολήσεις.

Ανδρομάχη: Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός απαιτεί περισσότερα. Πιο συνειδητή συμμετοχή. Δεν δίνεις απλά κάπου κάτι, π.χ. χρήματα ή πράγματα. Επιλέγεις πού, τι, πώς και για πόσο. Εμπλέκεσαι, συμμετέχεις, αφιερώνεσαι.

Κατερίνα: ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής, να βοηθάς να προσφέρεις, να αγωνίζεσαι για κάποιο σκοπό. Η ελεημοσύνη συνήθως απευθύνεται σε ανθρώπους πού έχουν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά καλό είναι αντί να συνεχίζουμε τις παροχές επ' αόριστον να προσπαθούμε να τους ενεργοποιήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, γεγονός που αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους, και τους κάνει ενεργά μέλη στην κοινωνία.

5. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που το σκέφτεται;

Μαρία: Να μη διστάσει να δοκιμάσει τις δικές του ικανότητες, γιατί είναι ένας τρόπος να ανακαλύψεις νέες πτυχές του εαυτού του και των δυνατοτήτων του.

Ελίνα: Να εστιάζει στην ομάδα με την οποία δουλεύει ή στο πεδίο που εργάζεται και διαμορφώνει. Πολλές φορές οι φορείς διεκπεραίωσης των εθελοντικών προγραμμάτων είτε λειτουργούν ως υπάλληλοι ή έχουν αλλά κίνητρα, με αποτέλεσμα να απογοητεύσουν τον εθελοντή. Προσωπικά, όταν αυτό συνέβαινε εστίαζα στο στόχο και στην ουσία του προγράμματος.

Κυριαζής: Ο δρόμος του εθελοντή δεν είναι φτιαγμένος με ροδοπέταλα, απαιτεί αγώνα, να συνεχίζει εκεί που οι άλλοι θα λένε «φεύγω». Το μόνο που θα μπορούσα να εκμυστηρευτώ σε κάποιον που θα το επιχειρήσει: να δώσει όλο του το είναι!

Στεφανία: Μέσα από τον εθελοντισμό, πρώτα από όλα γνωρίζεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις πτυχές του που ίσως δε έβγαιναν πότε στην επιφάνεια. 

6. Ο εθελοντισμός καλύπτει κενά του κράτους κι έτσι δίνει άλλοθι στους υπεύθυνους;

Ναταλί:  Όσο πιο πολύ ασχοληθούμε με τα κοινά τόσο πιο πολύ θα πιεστούν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες να αλλάξουν πολιτικές και να ενδιαφερθούν περισσότερο για το περιβάλλον. Οι καλά ενημερωμένοι πολίτες αλλάζουν την καθημερινότητά τους. Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. 

Μάρθα: Πολύ πριν εμφανιστεί τόσο έντονα η λέξη εθελοντισμός στη ζωή μας, υπήρχαν οι έννοιες της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της άμιλλας. Στην Ελλάδα και όχι μόνο, οι άνθρωποι βοηθούσαν πάντα τους γείτονες. Όχι, ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά το κράτος. Διαμορφώνει πολίτες που μπορούν οι ίδιοι να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο.

Ελίνα: Δυστυχώς, εν μέρει στην Ελλάδα οι εθελοντές καλύπτουν πολλά κενά κυρίως τώρα με τις τόσες ελλείψεις και την απουσία κράτους και οργανωμένων φορέων. Δεν νομίζω ότι δίνουν άλλοθι στο κράτος, γιατί απλά οι κριτικοί φορείς είναι ανεπαρκείς και αδιάφοροι.

7. Μετά την εμπειρία σου, πώς βλέπεις το WWF;

Βίκυ: Από την εμπειρία μου διαπίστωσα ότι το WWF δεν το απασχολεί απλά η ευημερία του φυσικού περιβάλλοντος και των αγρίων ζώων αλλά η αρμονική συνύπαρξη του σύγχρονου ανθρώπου και του σύγχρονου τρόπου ζωής με το φυσικό περιβάλλον και τους κατοίκους του.

Μάρθα: Για μένα το WWF πριν 15 χρόνια ήταν "εκείνη η οργάνωση με σήμα το πάντα". Ούτε ήξερα πού δραστηριοποιείται, ούτε ότι πρόκειται για ανθρώπους καθημερινούς. Θεωρούσα ότι αποτελούνταν μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες, που κλείνονται στις έρευνές τους και στο πεδίο τους. Σήμερα ξέρω ότι είναι μια κοινότητα, μια αγκαλιά, μια οικογένεια.

Κατερίνα: Πριν από αυτό θεωρούσα ότι το WWF είναι μια διεθνής οργάνωση που προστατεύει τα ζώα. Τώρα ξέρω ότι δεν είναι μόνο αυτό είναι πολλά περισσότερα, είναι οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κόσμου για περιβαλλοντικά θέματα, οι αγώνες διάσωσης έστω και λίγων ακόμα μέτρων υγροτόπου, από την αστική πίεση και τόσα άλλα.

 


Η Ανδρομάχη είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα του WWF στη Δαδιά του Έβρου και βοηθά στην προστασία των σπάνιων αρπακτικών πουλιών.


 

Η Βίκυ συμμετέχει σε δράσεις του προγράμματος “Cyclades Life” του WWF. Επίσης είναι ενεργό μέλος της «Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου» που στηρίζει την λειτουργία του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων Σύρου.


Η Ελίνα είναι γιατρός και έχει χρόνια εμπειρίας σε πολλές εθελοντικές οργανώσεις. Σήμερα, είναι εθελόντρια σε φορέα για τους τυφλούς στο Λίβερπουλ της Αγγλίας.


 Η Έλσα έχει συμμετάσχει σε πολλά εθελοντικά προγράμματα του WWF και άλλων οργανώσεων.


 

H Κατερίνα είναι μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων και της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Χανίων για το Περιβάλλον. Είναι επίσης εθελόντρια στο Δίκτυο παρακολούθησης νησιωτικών υγροτόπων του WWF.


 

Ο Κυριαζής έχει μεγάλη εμπειρία ως εθελοντής, μεταξύ άλλων στον Ερυθρό Σταυρό, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ενώ συμμετείχε και στο πρόγραμμα του WWF στη Δαδιά.


Η Μαρία είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα Κυκλάδες LIFE και βοηθάει σε καθαρισμούς παραλιών και βυθού στην περιοχή της Γυάρου.


 

Η Μάρθα είναι εθελόντρια “παντός καιρού” στο WWF, έχοντας στηρίξει προγράμματα τη Δαδιά για τα αρπακτικά πουλιά, στη Ζάκυνθο για την καρέτα, στην Πάρνηθα για τα ελάφια αλλά και στη θεατρική ομάδα εθελοντών του WWF.


Η Ναταλί είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF. Μία φορά τη εβδομάδα υποδέχεται παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας στο οικολογικό πάρκο Ψυχικού και ανακαλύπτει μαζί τους θησαυρούς του πάρκου.


Η Στεφανία είναι εθελόντρια στην Καλύτερη Ζωή του WWF αλλά και σε αρκετές οργανώσεις που ασχολούνται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα. 

 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλους!


Μοιράσου το με φίλους