Κεντρική θέση
"@WWF_Greece Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει θέση για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου εδώ και 20 χρόνια στο πλευρό των αγώνων των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών κινημάτων. Και είναι το μόνο από τα κόμματα του ελληνικού κοινουβουλίου που βρέθηκε από την πλευρά της περιβαλλοντικής προστασίας και των συνταγματικών επιταγών, αυτών που κατακύρωσαν οι 4 σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, και προσυπέγραψε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η θέση μας επομένως είναι προ πολλού σαφής και ξεκάθαρη: η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα άχρηστο φαραωνικό έργο που δεν εγγυάται τίποτε άλλο παρά καταστροφικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στο σύνολο της υδρολογικής λειτουργίας της Πίνδου, στους όρους όχι μόνο βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης των οικισμών στην περιοχή. Κι αυτό είναι θέμα που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδέχεται καμιά διαπραγμάτευση ή επανεξέταση."
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση
Υποψήφιοι
Ηρώ Διώτη, Βουλευτίνα Λάρισας και υποψήφια
"Ως ΣΥΡΙΖΑ και ως Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου ΥΠΕΚΑ έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί και καταγγείλει τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής όπως και τις φωτογραφικές ρυθμίσεις και γενικά το ξήλωμα της όποιας προστατευτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας υπήρχε πριν το μνημόνιο. Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο θα εγκαταλειφθούν αλλά πρέπει και να αντικατασταθούν οι μνημονιακές νομοθεσίες που απογύμνωσαν την πολιτεία από κάθε δυνατότητα προστασίας του περιβάλλοντος και ελέγχου- δημόσιου και κοινωνικού."
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση
Μιχάλης Τρεμόπουλος, Υποψήφιος Α’ Θεσσαλονίκης
Ελεωνόρα Ζώτου, Υποψήφια Α’ Θεσσαλονίκης
Δήμητρα Γωγάκου, Υποψήφια Β’ Θεσσαλονίκης
"Συμφωνούμε απόλυτα με το σκεπτικό σας, καθώς αποτελεί και δική μας πεποίθηση ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά πριν τις εκλογές, το περιβάλλον βρέθηκε όχι μόνο πολιτικά υποσκελισμένο, αλλά και κακοποιημένο από τις πανικόβλητες αποφάσεις μιας κυβέρνησης που πίστεψε ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί ασύστολα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες της οικονομίας που διαχειρίστηκε με έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής αδικίας."
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση.
Γιώργος Κυρίτσης, Υποψήφιος Β Αθήνας
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, αλλά και τα πρόδρομα σχήματά του, Συνασπισμός κλπ, τηρούσαν πάντα στάση αντιλαικιστική με την έννοια ότι δεν έλεγαν τα εύκολα Ναι όπου και όταν η υπόλοιπη κοινωνία παρασυρμένη από την κυρίαρχη αφήγηση, τα μεγάλα αλλά και τα μικρά συμφέροντα έλεγε “ναι σε όλα”. Μεταξύ των ζητημάτων στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε τον δύσκολο δρόμο του Οχι, ήταν και το ζήτημα του περιβάλλοντος. Μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σχεδόν μόνος του από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερασπίζεται υποθέσεις που ήταν ή φάνταζαν χαμένες. Παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός τότε, είχε σταθεί μόνος του απέναντι στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και στα ολυμπιακά έργα, τονίζοντας ότι η φαραωνική αντίληψη του τσιμέντου όχι μόνο δεν είναι αυτό που είχε ανάγκη η Αθήνα, αλλά αντιθέτως ναρκοθετούσε την υπόθεση του περιβάλλοντος για το προβλεπτό μέλλον. Την ίδια ώρα εισπράττοντας σοβαρό πολιτικό και εκλογικό κόστος στεκόταν απέναντι στην εκτροπή του Αχελώου τονίζοντας ότι και το περιβάλλον θα κατέστρεφε και τον κάμπο της Θεσσαλίας δεν θα βοηθούσε. Αργότερα, μόλις πρόσφατα το περασμένο καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην επιτυχημένη όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, εκστρατεία να αποτραπεί η ψήφιση των νόμων για τους αιγιαλούς και για τα δάση. Από το περασμένο καλοκαίρι επίσης παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε συνεχή εκλογική περίοδο και τα κόμματα θέλουν να είναι αρεστά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση για το περιβαλλοντικό σκέλος της ανέγερσης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Λίγα χρόνια νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία δύσκολη για αυτόν πάλι περίοδο, ήταν το μόνο κόμμα το οποίο είχε αντικρούσει με περιβαλλοντικές προτεραιότητες την ανέγερση του “mall με γήπεδο” που σχεδίαζε ο Βωβός στον Ελαιώνα για τον Παναθηναϊκό.
Είναι τέλος γνωστή η στάση που ως ΣΥΡΙΖΑ τηρήσαμε και εξακολουθούμε να τηρούμε απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος την οποία επιφέρει η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Όλα αυτά τα χρόνια αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να πούμε τα μεγάλα όχι, δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε για το δημόσιο συμφέρον και για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και ως κυβέρνηση.
Νίκος Φίλης, Υποψήφιος Α' Αθήνας
Στα πέντε χρόνια της μνημονιακής ερήμου εκτός της κατεδάφισης δικαιωμάτων και της επέλασης σε μισθούς και εισοδήματα εκδηλώθηκε μια πρωτοφανής νεοφιλελεύεθρη επίθεση σε βασικούς κανόνες σχεδιασμού και οργάνωση του χώρου(εντός και εκτός σχεδίου), στα δασικά οικοσυστήματα κ.α με σκοπό την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) αφενός και αφετέρου την εξυπηρέτηση πλήθους μικροσυμφερόντων που εγκαθιδρύουν ένα βαθύ πελατειακό κράτος άλλων εποχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή καταψήφισε όλα αυτά τα αντισυνταγματικά νομοθετήματα και ταυτόχρονα συμπαρατάχτηκε με τα κινήματα που υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον(π.χ εκποίηση Αεροδρομίου Ελληνικού, των εταιρειών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκή). Αρα για τον ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά στη νομιμότητα , αποτελεί “σημείο Περιβαλλοντικής εκκίνησης” με ένα ισχυρό Υπουργείο ΠΕΚΑ( η άλλη ισοδύναμη κυβερνητική δομή ) το οποίο θα επανακτήσει τις αρμοδιότητές του στο σχεδιασμό, λυδία λίθο μιας άλλης ανάπτυξης που δεν θα καταναλώνει πλουτοπαραγωγικές πηγές (π.χ αγροτική γή) και τοπίο και την προστασία του Περιβάλλοντος φυσικού και δομημένου.
Μεγάλο έργο δεν θεωρώ την καταστροφική και πολυδάπανη εκτροπή του Αχελώου αλλά την προστασία και διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου όπως είναι οι περιοχές Natura που μπορούν να προσφέρουν πόρους στις τοπικές κοινωνίες και εργασία σε νέους επιστήμονες. Δεσμεύομαι να υποστηρίξω κάθε προσπάθεια για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που σήμερα εξαντλείται στην τελική διάθεση σε νόμιμους η παράνομους χώρους, συνοδεία τσουχτερών προστίμων του Δικαστηρίου της Ε.Ε μέσω της ενίσχυσης των προγραμμάτων ανακύκλωσης και επανάχρησης . Τομείς που δημιουργούν νέες θέσεις Εργασίας. Θα εργαστώ για τον αναπροσανατολισμό των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου ώστε να κατευθυνθούν για την δημιουργία υποδομών περιβάλλοντος οπως είναι π.χ η καταγραφή της ατμοφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντα όλης της χώρας. Και επειδή η αιθαλομίχλη των τριών τελευταίων χρόνων υποσκάπτει την υγεία μας δεσμεύομαι να στηρίζω κάθε μέτρο που θα αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων. Ηδη Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να καταργήσει τον ειδικό φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Από τις ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που περιγράφεται επιλέγω, συμφωνώντας με την ακύρωση, την περίπτωση της δημιουργίας οικισμού σε προστατεύομενο υγρότοπο στον Κορινό Πιερίας γιατι συμπυκώνει όλα τα “συστατικά” της μαύρης ς ανάπτυξης που η Αριστερά αντιπαλεύει. Σε προστατευόμενη, λίγα μέτρα από την θαλασσα σε εποχές κλιματικής αλλαγής και την αντιοικονομική κατασκευή πάνω στο βάλτο.
Επειδή όμως όποια πέτρα και να σηκώσεις θα συναντήσεις ένα μεγάλο η μικρό πρόβλημα που συνδέεται με το περιβάλλον το παρελθόν της δικής μας Αριστεράς εγγυάται και το μελλον. Μαζί σας αγωνιστήκαμε για αποτρέψουμε την αναθεώρηση του εμβληματικού άρθρου 24 του Συνταγματος και με άλλες συλλογικότητες κατά της Ολυμπιακής περιπέτειας του 2004 για έργα μιας χρήσης με το λογαριασμό των πολλών δισ.