Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 21 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization, των Ηνωμένων Εθνών) το 1971, με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασία τους.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Βράβευση Ντοκιμαντέρ στην ενότητα "Περιβάλλον" στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017

© MotionTeam / ΦΝΘ


Περισσότερα...


Ανατριχιαστικά νέα ήρθαν προχτές από ζωολογικό κήπο στη Γαλλία: λαθροθήρες εισέβαλαν την νύχτα παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας και πυροβόλησαν έναν τετράχρονο ρινόκερο. Στη συνέχεια, έκοψαν το ένα από τα δυο κέρατά του με πριόνι και το πήραν. Οι φύλακες που βρήκαν τον νεκρό ρινόκερο ήταν σε κατάσταση σοκ, αλλά ευτυχώς βρήκαν τους άλλους δυο ρινόκερους του κήπου σώους και αβλαβείς.

© Domaine de Thoiry

O τετράχρονος Vince έπεσε θύμα λαθροθήρων σε γαλλικό ζωολογικό κήπο, σε ένα πρωτοφανές στην Ευρώπη περιστατικό.


Περισσότερα...


H ελληνική φύση πρόσφατα σημείωσε μια ιστορική νίκη, σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Πριν δυο βδομάδες, οι λίμνες των Πρεσπών, ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς θησαυρούς της χώρας μας, έγιναν επίσημα η πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας.

© Andrea Bonetti / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Στην τελευταία τρίτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης που έγινε τον Νοέμβριο στην Ερμούπολη, τα μέλη της συζήτησαν πώς θα διαφυλάξουν τα σπάνια είδη που ζουν στη Γυάρο όπως η φώκια και πώς θα δώσουν ζωή σε ένα ακατοίκητο, από ανθρώπους τουλάχιστον, νησί. Η Επιτροπή είναι ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα όργανο που συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, και έχει ως στόχο να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του προγράμματος: τη δημιουργία δηλαδή ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.


Περισσότερα...


Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί νεκρός γύπας από ηλεκτροπληξία σε κολώνες ή από πρόσκρουση σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περιοχή της ορεινής Θράκης, τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι έχουν εντοπίσει και μας έχουν ειδοποιήσει για γύπες και άλλα είδη αρπακτικών πουλιών που έχουν βρεθεί νεκρά κάτω από κολώνες ή σύρματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δεδομένα για 3 μαυρόγυπες, 3 όρνια, 1 χρυσαετό, 1 μπούφο και 1 γερακίνα … με τα περιστατικά θανάτου των γυπών από ηλεκτροπληξία να αυξάνονται σταθερά.


Περισσότερα...


Σε μια γωνιά του «ανεπτυγμένου» και δημοκρατικού κόσμου, υπάρχει ένα έργο που έχει επανειλημμένα ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Λογικά μιλώντας πάντα, αυτό το έργο θα έπρεπε να σταματήσει. Σωστά;

Λάθος. Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει. Ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης, ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Μέρος του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί. Και τώρα έρχεται η πολιτεία να «τακτοποιήσει» τα ζητηματάκια νομιμότητας εκείνου του μέρους που έχει κατασκευαστεί, να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να σπείρει παντού δημαγωγικά διλήμματα: «εντάξει, η αυθαιρεσία έγινε, αλλά το έργο κατασκευάστηκε και ξοδεύτηκαν αμέτρητα δημόσια εκατομμύρια και έχουμε οικονομική κρίση, οπότε ας λειτουργήσει, ακόμα και χωρίς ξεκάθαρο αναπτυξιακό όφελος».

Ο Αχελώος είναι από τα πιο όμορφα και οικολογικά σημαντικά ποτάμια της Ελλάδας Φωτογραφία © Νίκος Πέτρου


Περισσότερα...


3 χρόνια δουλειάς ενάντια στις φόλες που δηλητηριάζουν την ελληνική ύπαιθρο. Σε 500 χιλιόμετρα περιπολίας, οι ομάδες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς με τους δυο τετράποδους ντετέκτιβ Κούκι και Κίκο, βρήκαν 91 νεκρά ζώα. Η τραγική ειρωνεία: τα περισσότερα θύματα ήταν τσοπανόσκυλα, τα ζώα δηλαδή που προστατεύουν τους κτηνοτρόφους από την απειλή άγριων ζώων όπως ο λύκος.

© Guy Shorock / RSPB


Περισσότερα...


Η δεύτερη χειμωνιάτικη ορνιθολογική αποστολή στη Γυάρο μας έφερε απέναντι σε μερικούς λαμπερούς φτερωτούς κατοίκους, αλλά και σε αρκετές εκπλήξεις: εκατοντάδες πτώματα γιδιών και ένα τηλεσκόπιο ροκανισμένο από τους αρουραίους. Δυο ενθύμια του σκληρού τοπίου της Γυάρου.

© Γ. Κατσαδωράκης / WWF


Περισσότερα...


Στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν υπογράφτηκε από 18 χώρες η Σύμβαση για τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας. Η σύμβαση Ραμσάρ –από το όνομα της πόλης- τέθηκε σε εφαρμογή το 1975 με την συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των 7 χωρών (7η χώρα η Ελλάδα) και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου σημαντικών υγρότοπων και την προστασία τους μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Εκβολή ρύακα Κόμιτου-Μύτη, Εύβοια - © Καλούστ Παραγκαμιάν / WWF Ελλάς


Περισσότερα...


Μοιράσου το με φίλους