ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE (2013-2017)

Μπορεί μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με πρωτοποριακή λειτουργία και ολοκληρωμένη διαχείριση να θέσει βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών;

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούμε να απαντήσουμε με το νέο μας θαλάσσιο πρόγραμμα, το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Δείτε την εκπομπή 360ο της Σοφίας Παπαϊωάννου, που περιγράφει τη βαριά ιστορία της Γυάρου, αλλά και το φιλόδοξο όραμα ζωής του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Βάζουμε πλώρη για τη Γυάρο με στόχο να δημιουργήσουμε εκεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ολοκληρωμένο τρόπο και μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, μια πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όπου η φύση και ο άνθρωπος θα συνυπάρξουν αρμονικά.

«Αν το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του, θα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση συνολικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την υπόλοιπη Μεσόγειο». Σπύρος Κοτομάτας, Συντονιστής Προγράμματος «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE»

Όπως σε πολλά άλλα προγράμματά μας έτσι και στο «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE» δεν είμαστε μόνοι! Μαζί μας από το 2010 βρίσκονται η MΟm και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Tethys, ενώ από το 2013 οπότε και ξεκίνησαμε το πρόγραμμα προστέθηκαν και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων.  Χρηματοδότηση εξασφαλίζουμε  από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE-Φύση με τον τίτλο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE: «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» και το ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Γιατί στη Γυάρο

Η Γυάρος, το νησί με τη «βαριά» ιστορία παρέμενε κλειστή για τους περισσότερους μέχρι το 2002 όταν σταμάτησε να είναι πεδίο βολής του ναυτικού. Από εκείνη την περίοδο αρχίζουν οι αναφορές από πολίτες που βλέπουν στις ακτές και τις παραλίες της άτομα Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσιου θηλαστικού της Ευρώπης. 

Μετά από δεκάδες αποστολές έρευνας της MOm, επιβεβαιώθηκε ότι η Γυάρος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους για τη Μεσογειακή φώκια, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη Μεσόγειο, ο οποίος αναπαράγεται κάθε χρόνο με σταθερά υψηλούς ρυθμούς. Το νησί όμως φιλοξενεί θαλάσσιους οικοτόπους προτεραιότητας, όπως η Ποσειδωνία και η τραγάνα, που παρέχουν καταφύγιο σε χιλιάδες θαλάσσιους οργανισμούς. Έτσι, και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης φορέων και ψαράδων, που οι ίδιοι είχαν εκφράσει την ανάγκη δημιουργίας μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στις Κυκλάδες, το νησί εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 το 2011.

Ζήσε μια μέρα ζωντανής εξερεύνησης στη Γυάρο με την ομάδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE.

Τι θέλουμε να πετύχουμε:

  • Να αποκτήσουμε πρωτογενείς γνώσεις για τους θαλάσσιους και χερσαίους οικοτόπους, που θα τεκμηριώσουν τις προτάσεις μας για την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Να καταγράψουμε τους τρόπους που λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία της Σύρου και της Άνδρου, έτσι ώστε αργότερα να λάβουν ενεργό ρόλο στην ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής τους.
  • Να φέρουμε στο «ίδιο τραπέζι» όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη θεσμοθέτηση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και σταδιακά θα εμπλακούν στη συνδιαχείρισή της.
  • Να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε  ένα πρωτοπόρο σύστημα φύλαξης της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής
  • Να ενημερώσουμε, και να ευαισθητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες για τα πολλαπλά οφέλη του προγράμματος για την περιοχή.
  • Να οργανώσουμε εκδηλώσεις, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά βιωματικά σεμινάρια για τους ψαράδες, τους κατοίκους της Σύρου και της Άνδρου, αλλά και για την ίδια την ομάδα του «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE».

Ευχαριστούμε την εταιρεία Blue Star Ferries που μας παρέχει έκπτωση 50% στα εισιτήρια από και προς τη Σύρο, το κέντρο δράσεων του προγράμματος όπου συντονίζονται όλες οι ενέργειες που θα υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή.


Μοιράσου το με φίλους