ΑΛΛΑΞΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας! Υπάρχουν όμως πολλές απλές καθημερινές πράξεις που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

H Καλύτερη Ζωή προτείνει οικονομικούς, οικολογικούς και συμμετοχικούς τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Να μερικές ακόμα απλές κινήσεις που περνούν από το χέρι μας:

Απορρίμματα

  • Μείωσε τα απορρίμματά σου. Στα ψώνια σου, επίλεξε είδη με μικρότερες συσκευασίες. Πιο εντυπωσιακή συσκευασία δε σημαίνει καλύτερο προϊόν, αλλά περισσότερα σκουπίδια! Διάλεξε χαρτί αντί για πλαστικό όταν έχεις επιλογή. Προτίμησε τις γυάλινες συσκευασίες που επιστρέφονται, π.χ. για μπύρες και αναψυκτικά. Ψώνισε από τη λαϊκή αγορά σου χωρίς συσκευασίες.
  • Απόφυγε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελάκια, πιάτα, κτλ
  • Πες όχι στις πλαστικές σακούλες! Ακόμα και οι σύγχρονες βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες ενδέχεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον. Χρησιμοποίησε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σου.
  • Απόφυγε το εμφιαλωμένο νερό, όταν το νερό της περιοχής σου είναι πόσιμο. Το κόστος από τη μόλυνση του πλαστικού και τα καύσιμα που δαπανώνται για τη μεταφορά των μπουκαλιών είναι μεγάλο. Αν είσαι εκτός σπιτιού δοκίμασε να γεμίσεις ένα παγούρι - θα κερδίσεις χρήματα και θα ωφελήσεις το περιβάλλον.
  • Μη χρησιμοποιείς "ρολό" κουζίνας, αλλά προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο.
  • Αν καπνίζεις, έχε μαζί σου ένα ατομικό τασάκι (π.χ. ένα μικρό βαζάκι από μαρμελάδα) για να πετάς το τσιγάρο σου, ειδικά στις παραλίες.
  • Μην πετάς ποτέ χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Βάλε το σε ένα μπουκάλι και ανακύκλωσέ το στους ειδικούς χώρους (π.χ. σε κάποια σούπερ μάρκετ). Υπάρχουν εταιρίες που το συλλέγουν και το μετατρέπουν σε βιοκαύσιμα. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, κλείσε το ερμητικά σε μια σακούλα και πέταξέ το στα σκουπίδια. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μολύνει τεράστιες ποσότητες νερού.
  • Ανακύκλωσε το χαρτί, τις συσκευασίες και τα απορρίμματά σου. Βοήθησε να γίνεται σωστά, μαθαίνονται τι μπαίνει στον μπλε κάδο και τι όχι.
  • Ανακύκλωσε τα οργανικά σου υπολείμματα φτιάχνοντας το δικό σου λίπασμα (κομπόστ). Στο εμπόριο διατίθενται ειδικοί κάδοι για κήπους, ή και για μπαλκόνια. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις οδηγίες για να φτιάξεις και μόνος σου.

Βλαβερές ουσίες

  • Φτιάξε τα δικά σου οικολογικά καθαριστικά! Πιο φθηνά, με εξίσου καλό αποτέλεσμα και χωρίς κίνδυνο για την υγεία σου. Με υλικά όπως ξύδι, μαγειρική σόδα, και πράσινο σαπούνι, μπορείς να καθαρίσεις όλο το σπίτι. Δες συμβουλές και συνταγές εδώ και εδώ.
  • Επίλεξε οικολογικά καθαριστικά (όπως βιολογικούς καρπούς πλυσίματος για το πλυντήριο, ή πιστοποιημένα οικολογικά καθαριστικά του εμπορίου). Μη χρησιμοποιείς περισσότερο καθαριστικό απ’ ότι λένε οι οδηγίες χρήσης, γιατί δεν θα πετύχεις μεγαλύτερη καθαριότητα παρά μόνο μεγαλύτερη σπατάλη.
  • Μη χρησιμοποιείς χλωρίνη ως καθαριστικό στο σπίτι. Το περιβαλλοντικό της κόστος αλλά και η πιθανή επιβάρυνση για την υγεία είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν άλλες εξίσου καλές λύσεις για απολύμανση.
  • Όταν τελειώνουν οι μπαταρίες, κράτα τις για τα σημεία ανακύκλωσης μπαταριών και ποτέ μην τις πετάς στα σκουπίδια. Μια μπαταρία που φτάνει στον υδροφόρο ορίζοντα μπορεί ίσως να μολύνει και 400.000 λίτρα νερού!

Εξοικονόμηση ενέργειας

  • Αντικατάστησε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. (Προσοχή όμως όταν σπάνε! Περιέχουν μικρές ποσότητες υδράργυρου που δεν πρέπει να εισπνέεται. Οδηγίες εδώ.)
  • Σβήνε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί γενικής τροφοδοσίας και μην τις αφήνεις στην αναμονή (stand by). Χρησιμοποίησε ένα πολύπριζο με διακόπτη για αυτόν τον σκοπό. Σβήνε το μόντεμ και το ασύρματο ίντερνετ όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Όταν αγοράζεις καινούργιες συσκευές συμβουλέψου το σήμα ενεργειακής απόδοσής τους και επισκέψου το topten.eu. Θα γλιτώσεις χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα ωφελήσεις το περιβάλλον.

Υπεύθυνη κατανάλωση

  • Αναζήτησε την πιστοποίηση FSC για προϊόντα χαρτιού αλλά και έπιπλα, που πιστοποιεί ότι έχουν προέλθει από υπεύθυνες πηγές, κι όχι, για παράδειγμα, από τα τροπικά δάση του Βόρνεο!
  • Αγόρασε βιολογικά προϊόντα καθώς για την παραγωγή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον. Ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζονται με πιστοποίηση δίκαιου εμπορίου.
  • Αγόρασε τοπικά προϊόντα εποχής. Για τη διάθεσή τους στο εμπόριο έχουν απελευθερωθεί λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα καθώς έχουν διανύσει μικρότερες αποστάσεις.
  • Περιόρισε το κρέας στη διατροφή σου. Η παραγωγή κρέατος απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τα λαχανικά. Θα φροντίσεις την υγεία σου, αλλά και το περιβάλλον.

Ένα πράσινο μπαλκόνι σου δίνει:

Δροσιά και σκιά το καλοκαίρι!
Τα φυλλοβόλα δέντρα ή τα αναρριχόμενα φυτά εξασφαλίζουν σκίαση το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία να ζεσταίνει στο σπίτι.

Πρώτη ύλη για τη μαγειρική σου!
Bασιλικός για το πέστο σου. Ρίγανη για τη σαλάτα σου. Δάφνη για τις φακές σου… Η λίστα είναι μεγάλη - ξεκίνα με αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και φύτεψε στο μπαλκόνι σου το μυστικό του σούπερ σεφ!

Γιατρικό!
Αν κάηκες στον ήλιο το καλοκαίρι, μια γλάστρα με αλόη βέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο. Και βέβαια μια γλάστρα με λεβάντα θα σώσει τα πουλόβερ σου το χειμώνα, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις χημικά αντισκωρικά.

Η κηπουρική στο μπαλκόνι είναι εύκολη και φθηνή. Ξεκίνα από κάτι απλό.

Και βέβαια… βοηθάς στη μάχη μας για το περιβάλλον: περισσότερο οξυγόνο στην πόλη, λιγότερη ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό χάρη στη φυσική σκίαση που παρέχουν οι γλάστρες. Λιγότερη μεταφορά τροφίμων από μακρινές περιοχές όταν στη σαλάτα σου βάζεις τις δικές σου πιπεριές.

Δεν έχεις μπαλκόνι; Βάλε φυτά εσωτερικού χώρου μες στο σπίτι σου. Καθαρίζουν τον αέρα μες στο σπίτι. Έχεις διαβάσει μελέτες που λένε ότι ο αέρας μέσα σε ένα διαμέρισμα είναι συχνά πολύ πιο μολυσμένος απ’ότι έξω στην πόλη;

Δες μια καλή ιδέα για να αρχίσεις εδώ.

Και άλλες πρακτικές συμβουλές στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.alekati.gr
http://www.ftiaxno.gr
http://www.cityfarmer.gr
http://www.bostanistas.gr
http://farmingthecity.net

  • Ενθάρρυνε την επιχείρηση όπου εργάζεσαι να αρχίσει προγράμματα ανακύκλωσης γυαλιού, αλουμινίου και συσκευασιών στη δουλειά τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε εμφανή σημεία, π.χ. δίπλα στους αυτόματους πωλητές αναψυκτικών. Στη συνέχεια τα περιεχόμενα μεταφέρονται στους ανάλογους κάδους.
  • Ενθάρρυνε τον εργοδότη σου να ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να συγκεντρώνει σε ένα κουτί δίπλα στο γραφείο του όλα τα άχρηστα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον ειδικό κάδο.
  • Ο Δήμος της περιοχής σου θα σε ενημερώσει για τα προγράμματα ανακύκλωσης που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
  • Αντικατάστησε τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης που τυχόν χρησιμοποιούνται στην δουλειά και τα οποία δεν διασπώνται, με γυάλινα ή χάρτινα.
  • Τύπωνε σε δυο όψεις. Πριν τυπώσεις, σκέψου αν χρειάζεται να υπάρχει το κείμενο αυτό σε χαρτί, ή αρκεί το ηλεκτρονικό αρχείο.
  • Βεβαιώσου πως έχεις σβήσει τα φώτα, τον υπολογιστή και τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, όπως η καφετιέρα, πριν φύγεις από τη δουλειά.
  • Όπου είναι δυνατόν εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για τηλεδιασκέψεις και αποφυγή ενεργοβόρων ταξιδιών.
  • Ενθάρρυνε την εταιρία σου να προσφέρει χώρο στάθμευσης και για αποδυτήρια για όσους θέλουν να έρχονται στη δουλειά με το ποδήλατο.

Ακολουθήστε συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και πόρων. Ενημερώστε τους συμμαθητές, τους καθηγητές και όλους όσους εργάζονται στο σχολείο για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ορίστε ομάδες ατόμων που θα έχουν την ευθύνη για κάθε χώρο: τις τάξεις, το κυλικείο, τα γραφεία των καθηγητών κτλ.

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του σχολείου, επικοινωνήστε με ειδικά συνεργεία που θα φροντίσουν να ελέγξουν και να διορθώσουν τυχόν προβλήματα στην ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση του κτηρίου.

Ζητήστε να αντικατασταθούν τα σπασμένα τζάμια και να επιδιορθωθούν τα χαλασμένα κουφώματα ώστε να μη χάνεται θερμότητα.

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης. Προμηθευτείτε κατάλληλους κάδους για χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο και τοποθετήστε τους σε σημεία που εξυπηρετούν (έξω από τις τάξεις, στα γραφεία των καθηγητών, δίπλα στο κυλικείο, στους διαδρόμους).

Ξεκινήστε εκστρατείες ενημέρωσης για τη μείωση της χρήσης πλαστικών ειδών (π.χ. ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης, πλαστικές κασετίνες κτλ.) και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Τοποθετήστε πινακίδες στους χώρους του σχολείου, όπου θα αναγράφονται παραδείγματα που βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Γράψτε, λόγου χάρη, πόσα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού.

Φυτέψτε ένα δεντράκι! Όσο μικρός κι αν είναι ο χώρος του σχολείου που καλύπτεται από χώμα, μην τον αφήνετε αφρόντιστο. Φυτέψτε δέντρα ή θάμνους και φροντίστε τα.

Φαγητό από το σπίτι: Σκεφτήκατε ποτέ τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι αγοράζετε τρόφιμα από την καντίνα του σχολείου; Αναλογιστείτε μόνο όλα τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τα τσιπς, τις τυρόπιτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τις σοκολάτες, τα κρουασάν, και βέβαια τα αναψυκτικά!

Είναι πιο ασφαλές... Μπορείς να το κάνεις διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο, ή παραδομένος στην αγαπημένη σου μουσική... Μπορείς ακόμα και να κοιμηθείς, αν τον έχεις ‘στο τσεπάκι’… Και βέβαια κοστίζει λιγότερο. …Ε, τότε τι διστάζεις;

Η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σημάδι ποιότητας ζωής σε μια πόλη. Χρειάζεται όμως κι εμείς να το πάρουμε απόφαση.
Μπες στο maps.google.gr, πάτα το κουμπί "Λήψη οδηγιών", επίλεξε "με δημόσια συγκοινωνία" και βρες την διαδρομή που σε βολεύει.

Παίρνοντας το λεωφορείο δε βοηθάς μόνο την ψυχική σου υγεία. Έχεις σκεφτεί κάθε μέρα που οδηγείς αυτοκίνητό τι σημαίνει αυτό για την πόλη σου; Σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σε φασαρία, σε συμφόρηση των δρόμων…

Γίνε πρωτοπόρος στις μεταφορές στην πόλη! Βρες έξυπνες λύσεις: μπορείς να συνδυάσεις τη διαδρομή σου με το ποδήλατο; Πολλοί σταθμοί μετρό έχουν ειδικούς χώρους για το δέσιμο των ποδηλάτων.

Σκέφτεσαι να το ξεκινήσεις; Δες εδώ για τις πολλές ποδηλατικές ομάδες που λειτουργούν στη χώρα. Βγαίνοντας βόλτα μαζί τους είσαι και πιο προφυλαγμένος, και μπορείς να πάρεις πολύ χρήσιμες συμβουλές για την πορεία σου.

Εδώ Θα βρεις μερικές χρήσιμες ερωταπαντήσεις αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το ποδήλατο.

Αν παρόλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μοιράσου το αυτοκίνητο με τους φίλους ή τους γείτονες που πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Συντήρησε τακτικά το ΙΧ σου. Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο εξοικονομεί μέχρι και 5% καύσιμα, και, φυσικά, επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.
  • Οδήγησε οικολογικά, δηλαδή απόφυγε τα άσκοπα φρεναρίσματα και τις άσκοπες αλλαγές ταχυτήτων, σβήνε τον κινητήρα σου εάν πρόκειται να σταματήσεις για περισσότερο από 1 λεπτό, ελέγξε την πίεση των ελαστικών σου τουλάχιστον μία φορά το μήνα για μείωση κατανάλωσης ως 5% και απόφυγε τη μεταφορά περιττών φορτίων όπως και τη χρήση σχαρών οροφής.
  • Πρόσεξε τη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου. Η χρήση φαρδύτερων ελαστικών από αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και επιταχύνει την φθορά διαφόρων εξαρτημάτων, ενώ μπορεί να χειροτερεύσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σου. Προτίμησε τα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή μείωση θορύβου.
  • Όταν αλλάζεις ελαστικά, προτίμησε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για οικονομία καυσίμων ή και για μείωση του θορύβου (η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα είναι τεράστια και προκαλείται κυρίως από τα ελαστικά).
  • Προσπάθησε να μειώσεις στο ελάχιστο την κίνησή σου εκτός δρόμου - διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον και προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο έδαφος. Αν χρειαστεί να βγεις εκτός δρόμου, χρησιμοποίησε αποκλειστικά οριοθετημένους δασικούς δρόμους και απόφυγε την κίνηση πάνω σε φυσικό έδαφος. Μπορεί να προκαλέσεις ανεπανόρθωτες ζημιές σε κάποια σπάνια είδη χλωρίδας. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε την κίνηση εκτός δρόμου μετά τη δύση του ηλίου.
  • Εάν πρέπει να κινηθείς εκτός δρόμου διατήρησε πολύ χαμηλές ταχύτητες - μείωσε αισθητά την ηχορύπανση και ελαχιστοποίησε την πιθανότητα να τραυματίσεις κάποιο ζώο.
  • Αν είσαι ιδιοκτήτης «τζιπ» και κινείσαι συχνά εκτός δρόμου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Τα φαρδιά ελαστικά, καθώς και αυτά με το έντονο ανάγλυφο πέλμα, δεν σου προσφέρουν πολλά, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν σημαντικές ζημιές στο έδαφος (έντονη διάβρωση). Απόφυγε επίσης την κίνηση πάνω σε παραλίες και ειδικότερα πάνω σε αμμόλοφους. Τα είδη που φιλοξενούνται εκεί μπορεί να μην τα βλέπεις, αλλά έχουν τεράστια οικολογική αξία.
  • Αν οδηγείς εκτός δρόμου και θέλεις να σταθμεύσεις, πρόσεξε την απόσταση του αυτοκινήτου σου από τα ξερόχορτα. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από τους καταλύτες είναι πολύ υψηλές και μπορεί να προκαλέσεις πυρκαγιά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Δες περισσότερα εδώ.

  • Σκέψου να επισκεφτείς έναν οικοτουριστικό προορισμό, όπως τη Δαδιά, τη λίμνη Κερκίνη, τις Πρέσπες και τόσους άλλους φυσικούς θησαυρούς στην Ελλάδα: δοκίμασε ένα διαφορετικό είδος διακοπών που ίσως γεμίσει πολύ καλύτερα τις ‘μπαταρίες’ σου.
  • Μην πετάς ποτέ αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και μην ανάβεις ποτέ φωτιά σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Μην πετάς τσιγάρα μες στη θάλασσα. Ένα φίλτρο χρειάζεται 1 με 5 χρόνια για να διασπαστεί. Το τρώνε θαλασσοπούλια, ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, με τραγικά αποτελέσματα.
  • Μην πετάς σκουπίδια στη θάλασσα ή στις παραλίες. Οι θαλάσσιες χελώνες, για παράδειγμα, τρώνε τις πλαστικές σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
  • Αν συναντήσεις φίδια, απόφυγέ τα αλλά μην τα σκοτώσεις. Παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στη φυσική ισορροπία.
  • Αν χρειαστεί να πλυθείς ή να πλύνεις τα ρούχα σου στην ύπαιθρο φρόντισε να βρίσκεσαι σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρα από οποιαδήποτε πηγή νερού (λίμνη, ρυάκι, πηγή κτλ.).
  • Μην κόβεις κλαριά δέντρων, π.χ. όταν κάνεις κάμπινγκ. Όταν φεύγεις, παίρνε όλα σου τα σκουπίδια μαζί σου.
  • Μην πετάς στη θάλασσα ή στις ακτές την πετονιά με την οποία ψάρεψες. Μπορεί να μπερδευτεί στα πόδια και το ράμφος των πουλιών και να γίνει θανάσιμη παγίδα.
  • Αν αντιληφθείς άτομα που ψαρεύουν με δυναμίτη, μπουκάλες οξυγόνου ή κάνουν νυχτερινό ψαροντούφεκο - τρεις δραστηριότητες απαγορευμένες από το νόμο - κατάγγειλέ το στις λιμενικές αρχές.
  • Απόφυγε την προσέγγιση σε ακτές που αποτελούν καταφύγιο για απειλούμενα ζώα και ενημερώσου για τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούν οι προστατευόμενες παραλίες.
  • Κατά την παραμονή σου στο ξενοδοχείο ειδοποίησε να μην σας αλλάζουν σεντόνια και πετσέτες σε καθημερινή βάση. Βοηθάς έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση νερού.
  • Όπου και αν βρεθείς μην αγοράσεις προϊόντα προερχόμενα από απειλούμενα είδη (ελεφαντόδοντο, ταρταρούγα, κοράλλια, δέρματα ερπετών, γούνες και είδη τροφίμων που παράγονται από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο).

Αλλάζοντας αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες μπορείς να συμβάλεις ενεργά στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, καταπολεμώντας την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία και εξασφαλίζοντας ότι οι θάλασσές μας θα μείνουν ζωντανές και γεμάτες ψάρια, ενώ οι ψαράδες δεν θα δουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται. Τι μπορείς να κάνεις; Ενημερώσου για την εκστρατεία Ψάρι για Πάντα και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μην επιλέγεις νεαρά ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος ή κατά την εποχή αναπαραγωγής τους, όπως κολιό τον Αύγουστο.
  • Μην αγοράζεις απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη όπως ο γαλέος και ο πετροσωλήνας. 
  • Όταν αγοράζεις ψάρια από το ιχθυοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, αναζήτησε τη σήμανση MSC για την βιώσιμη αλιεία και ASC για την βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια.
  • Στο εστιατόριο, μην παραγγέλνεις ποτέ γόνο!

Δες τον οδηγό Fishtips


Μοιράσου το με φίλους