Μια ελπίδα για τη θάλασσα από την Καβάλα
Οι περισσότεροι αγαπάμε τα ψαρικά! Όταν ρωτήσαμε τον κόσμο πέρυσι, μάθαμε πως οι περισσότεροι τα τρώμε συχνά, μια φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο, ειδικά το καλοκαίρι. Και εμφανιζόμαστε ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε ζητήματα όπως η παράνομη αλιεία του γόνου, καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι από το κράτος, αλλά αποδεχόμαστε και τη δική μας ευθύνη να μην επιλέγουμε τα υπομεγέθη ψάρια.
Το WWF Ελλάς και η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκινήσαμε το πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας του στόλου γρι-γρι που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα στην Καβάλα, σε συνεργασία με τους ψαράδες της εταιρίας εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας. Στόχος μας είναι το πρότυπο βιώσιμης αλιείας MSC, που εγγυάται ότι το ψάρεμα γίνεται με τρόπο που δεν βλάπτει ούτε τους πληθυσμούς ψαριών αλλά ούτε και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Όμως, μας διαφεύγει η πλήρης έκταση του προβλήματος: οι περισσότεροι αγνοούμε ότι το 82% των ψαριών της Μεσογείου υπεραλιεύονται, ψαρεύονται δηλαδή με ρυθμό μεγαλύτερο από ό,τι αναπαράγονται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι 50% από τα ψαρικά που τρώμε στην Ευρώπη εισάγονται από τρίτες χώρες.
Η θάλασσα δεν είναι απέραντη, ειδικά μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος. Τα ψάρια έχουν συγκεκριμένες περιόδους αναπαραγωγής κι όταν τα ψαρεύουμε μικρά, τους στερούμε τη δυνατότητα να αναπαραχθούν. Ακόμα, ορισμένοι τρόποι ψαρέματος βλάπτουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως η Ποσειδωνία και η τραγάνα, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά. Ακόμα, πολλές φορές τα ψάρια που δεν τρώγονται πετάγονται ξανά νεκρά πίσω στη θάλασσα, με την παρεμπίπτουσα αλιεία μερικές φορές να φτάνει το 40% μιας ψαριάς.
Τελικά, το ψάρεμα είναι μια βιώσιμη δραστηριότητα με μέλλον ή θα οδηγήσει στην καταστροφή και το άδειασμα των θαλασσών μας;
"Για να εξασφαλίσουμε ζωντανές θάλασσες, πρέπει να συνδέσουμε όλα τα κομμάτια της αλυσίδας: χρειαζόμαστε επιστήμονες που θα εντοπίσουν τα αίτια της υπεραλίευσης, ψαράδες που θα εφαρμόσουν νέες λύσεις και τεχνολογίες για βιώσιμη αλιεία, καταστήματα που θα πουλήσουν βιώσιμα ψαρικά στα ράφια τους και τέλος, καταναλωτές που θα τα προτιμήσουν." Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιου Προγράμματος WWF.
Οι θάλασσες μου δίνουν…
Τι χρειάζονται οι ζωντανές θάλασσες;
Η Μεσογειακή πρωτοβουλία του WWF
Μεσόγειος: μια κλειστή θάλασσα με μεγάλους θησαυρούς αλλά και έντονες απειλές. Τα μεσογειακά γραφεία του WWF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία του κοινού μας σπιτιού.
Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές
Δουλεύουμε σε πολλές προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου, με στόχο τη διάσωση σημαντικών ειδών, οικοτόπων αλλά και τη στήριξη των εισοδημάτων των τοπικών κοινωνιών.
Θαλάσσιες χελώνες
Στην Ελλάδα και την Τουρκία προστατεύουμε κρίσιμες παραλίες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, ενώ στην Ιταλία λειτουργεί κέντρο πρώτων βοηθειών και αποκατάστασης για χελώνες που έχουν χτυπηθεί ή μπλεχτεί σε δίχτυα κατά λάθος.
Βιώσιμη αλιεία
Εργαζόμαστε μαζί με ψαράδες, επιστήμονες, κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις ώστε να δώσουμε ανάσα ζωής στην αλιεία, με παράλληλη προστασία της θαλάσσιας ζωής. Στην Ισπανία, στην Ελλάδα, την Τυνησία και την Ιταλία, χτίζουμε συνεργασίες και κάνουμε βήματα για μια αλιεία με σεβασμό στο περιβάλλον και στο μέλλον.
Μελλοντικές τάσεις στη Μεσόγειο
Ποια θα είναι η εικόνα της Μεσογείου σε 20 χρόνια;
To πρόγραμμα Medtrends ανέλυσε τις τάσεις των κυριότερων οικονομικών τομέων και τον ανταγωνισμό τους για τον περιορισμένο θαλάσσιο χώρο της.