«Ψάρι για πάντα»
Με το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων να απειλείται από την υπεραλίευση, την παράνομη αλιεία να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα να φτάνουν τους 38,5 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως, το WWF εντείνει τη δράση του για την προστασία των ψαριών και της θαλάσσιας ζωής.
Με κεντρικό μήνυμα «Μάθε για το ψάρι σου» και στόχο την καταπολέμηση της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας το WWF ξεκίνησε την εκστρατεία Ψάρι για Πάντα (Fish Forward), η οποία υλοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και κινητοποιεί καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα.
Πρεσβευτής της νέας εκστρατείας είναι ο Σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος χαρακτηρίζοντας την υπεραλίευση ως «μάστιγα της εποχής μας» προτρέπει τους καταναλωτές να αλλάξουν συνήθειες και βάζει τα πράγματα στη θέση τους τονίζοντας πως «ο γόνος δεν είναι λιχουδιά αλλά δολοφονία».
«Να φύγουμε από τη σκέψη ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά. Είναι ένας μύθος. Το μικρό ψάρι δεν είναι λιχουδιά. Το ψάρι για να μαγειρευτεί και για να το απολαύσεις, πρέπει να έχει τους χυμούς του, πρέπει να έχει το βάρος και το μέγεθος το σωστό. Για να δει το παιδί μας πώς είναι το μπαρμπούνι, πρέπει να το αφήσουμε να μεγαλώσει. Δεν γίνεται να απολαύσουμε ένα μπαρμπουνάκι 6-7 εκατοστά. Σταματάμε να αγοράζουμε γόνο και προσέχουμε το μέγεθος», συμβουλεύει ο διακεκριμένος σεφ.
Ένα πρόβλημα, αμέτρητες συνέπειες
Η υπεραλίευση είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Τα ψάρια αλιεύονται με τέτοιο ρυθμό και σε τέτοιο βαθμό που δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών κινδυνεύουν με αφανισμό. Την ίδια ώρα απειλείται η διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν το ψάρι ως βασική πηγή διατροφής, ενώ οι ψαράδες σε όλο τον κόσμο βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και το εισόδημά τους να εξαφανίζεται.
Η σκληρή αλήθεια σε αριθμούς
- Το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση.
- Τα αλιεύματα που χάνουμε κάθε χρόνο λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν ως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.
- Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα εισάγει σήμερα 36.000 τόνους ψαρικών από περισσότερες από 40 χώρες.
- 62% των Ελλήνων δεν γνωρίζει πού μπορεί να προμηθευτεί βιώσιμα ψαρικά.
- Κάθε χρόνο 11 έως 26 εκατομμύρια τόνοι ψαριών συνολικής αξίας 10 έως 23 δις δολαρίων αλιεύονται παράνομα παγκοσμίως.
- Το ψάρι καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 3 δις ανθρώπων σε πρωτεΐνη!
- Το ψάρι και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που απασχολούνται στην αλιεία, την επεξεργασία και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Κι όμως, μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση διατηρώντας τις θάλασσες ζωντανές και εξασφαλίζοντας ότι θα έχουμε ψάρι για πάντα. Μπορούμε όλοι μας να γίνουμε μέρος της λύσης. Πώς; Αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες! Διάβασε τις Ψαροσυμβουλές του WWF και βοήθησε ενεργά στη μάχη κατά της υπεραλίευσης.