Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης

61.806 τραγούδια που δημιουργήσαμε με ήχους της φύσης κατάφεραν να δυναμώσουν τη φωνή της και να απαιτήσουν την απαραίτητη προστασία της. Η εκστρατεία «Δυνάμωσε τη φωνή της φύσης» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία εκπληρώνοντας το στόχο της, εξασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών νόμων που προστατεύουν τη φύση.

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2016 το Κολλέγιο των Επιτρόπων επιβεβαίωσε ότι οι θεμελιώδεις οδηγίες για τη φύση, οι οδηγίες για τα άγρια πτηνά και για τους οικοτόπους, δεν χρήζουν αναθεώρησης και ουσιαστικά χαλάρωσης των προβλέψεών τους, δικαιώνοντας τη μεγαλύτερη στην ιστορία συμμετοχή ευρωπαίων πολιτών σε δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 16 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το τελικό της κείμενο με το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι οδηγίες είναι κατάλληλες για την επίτευξη του σκοπού τους, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και δεσμεύτηκε στην ανακοίνωση σχεδίου δράσης για την προώθηση της εφαρμογής τους.

Η απόφαση αυτή έβαλε ένα οριστικό τέλος σε μία περίοδο αβεβαιότητας περισσότερων των δύο ετών για το μέλλον της προστασίας της φύσης στην Ευρώπη. Δύο χρόνια πριν ξεκινήσαμε μαζί σημαίνοντας συναγερμό - #NatureAlert – για τη φύση στην Ευρώπη με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι η προστασία της δεν θα θεωρηθεί «γραφειοκρατικό» εμπόδιο στην ανάπτυξης. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων:

  • 200 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη σήμαναν συναγερμό για τη φύση,,
  • 000 υρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν σε δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας καλύτερη προστασία για τη φύση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φανερώνοντας την υψηλή σημασία που έχει για τους πολίτες της ΕΕ να κρατηθεί η φύση ζωντανή.
  • 592 από 684 ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν κατά της αναθεώρησης των οδηγιών και τόνισαν ότι η εφαρμογή τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προτεραιότητας που δίνει η Ευρώπη στην επίτευξη διεθνών στόχων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020,
  • Μεγάλος αριθμός υπουργών περιβάλλοντος κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας, τοποθετήθηκαν με επιστολές ή παρεμβάσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών, κατά της αναθεώρησης των οδηγιών και προώθησαν αιτήματα για την καλύτερη εφαρμογή τους,
  • Επιστήμονες, ειδικοί, και άλλοι εταίροι, όπως και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που παρείχαν δεδομένα και στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας τη συμβολή των δύο οδηγιών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και τη δυνατότητα βιώσιμης ανάπτυξης
  • Πόρισμα 500 και πλέον σελίδων κατέδειξε την καταλληλότητα των οδηγιών
  • και 61.806 τραγούδια που δημιουργήσατε για τη φύση,

μας ένωσαν σε έναν κοινό σκοπό που σήμανε έναν ηχηρό συναγερμό ικανό να ακουστεί σε όλον τον κόσμο.

Μαζί δώσαμε μια πολύ σημαντική μάχη και νικήσαμε, αλλά ο αγώνας δεν τελείωσε. Θα χαρούμε αυτή τη νίκη υποσχόμενοι ότι θα είμαστε εκεί πάντα και με τη βοήθεια σας θα δίνουμε όλες τις μάχες και θα σημαίνουμε συναγερμό όταν χρειάζεται ώστε η προστασία της φύσης να είναι συνεχής και ουσιαστική.

Επόμενο στοίχημα για μας είναι η προώθηση της ουσιαστικής εφαρμογής των δύο οδηγιών και τελικά η ενίσχυση της ενσωμάτωσης της διατήρησης της φύσης σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Ευχαριστούμε.

Η Ευρώπη είναι προικισμένη με πανέμορφα φυσικά τοπία και σπάνια ζώα. Παρθένα δάση στην Πολωνία, υπέροχες λίμνες και υγρότοποι όπως η Ντονιάνα στην Ισπανία ή ο μαγευτικός Δούναβης, οι ακτές της χώρας μας, χιλιάδες μοναδικά και σπάνια ζώα, όπως ο λύγκας, οι λύκοι, οι αρκούδες, αλλά και πεταλούδες, χελώνες και φάλαινες. Η επαφή μας με τη φύση και όλα όσα απλόχερα μας προσφέρει επιδρά ευεργετικά στην υγεία και ευεξία μας.

Οι Υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης, μαζί με τον Έλληνα ομόλογο τους και η Επιτροπή Γιουνκέρ συζητούν αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία για περισσότερο από 25 χρόνια προστάτευσε τη φυσική μας κληρονομιά. Αποφάσεις κλειδιά για το μέλλον της νομοθεσίας αυτής θα ληφθούν τους επόμενους μήνες.

Το τραγούδι σου θα μας βοηθήσει να δυναμώσουμε τη φωνή της φύσης, ώστε οι νόμοι για τη φύση να μην αλλάξουν αλλά να εφαρμοστούν καλύτερα σε όλη την Ευρώπη.

Η προστασία της φύσης στην Ευρώπη σε αριθμούς.

Διάβασε τις τελευταίες εξελίξεις της εκστρατείας.

 

Υπόγραψε την παγκόσμια έκκληση για προστασία της Ντονιάνα

 

60% των ζώων και φυτών και 77% των βιοτόπων που προστατεύονται στην Ευρώπη  αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

Η μαγευτική θέα από την κορφή ενός βουνού. Ο πλούτος του βυθού της θάλασσας. Το παιχνίδι του δελφινιού στα κύματα. Είναι στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί…

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύτιμη φυσική κληρονομιά και σημαντική βιολογική ποικιλία. Ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό χερσαίων, υγροτοπικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων περιλαμβάνει υποτροπικά φοινικόδαση στην Κρήτη, αλπικά λιβάδια αλλά και ψυχρόβια δάση ερυθρελάτης στη Ροδόπη!
Η προστασία της φύσης έχει επιτρέψει στη μοναδική μας βιοποικιλότητα να αντέξει τις μεγαλύτερες απειλές. Χάρη σ’ αυτήν, ελπίζουμε να παραδώσουμε τη φύση μας ζωντανή στις επόμενες γενιές.

Όμως, αν η προστασία αυτή αναιρεθεί, με πρόσχημα να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη.

Χελώνες, γύπες, αρκούδες… Στην Ευρώπη έχουμε καταπληκτική άγρια φύση. Όμως, το 60% των ζώων και το 77% των βιοτόπων βρίσκονται υπό απειλή. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η ανάγκη του ανθρώπου για χώρο, νερό, ενέργεια και τροφή ασκεί πίεση στη φύση, που καλείται να προσφέρει όλο και περισσότερα. Μοναδικά είδη και αναντικατάστατα οικοσυστήματα, δάση, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές.

Οι οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους, αποτελούν την καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ευρώπη. Χωρίς αυτούς τους νόμους, γκρεμίζονται οι ελπίδες μας για να προστατεύσουμε τους φυσικούς μας πόρους και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Χάρη στους νόμους αυτούς, απειλούμενα είδη όπως η χελώνα καρέτα, η αρκούδα και πολλά άλλα είδη παραμένουν ζωντανά στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα εξετάζει την χαλάρωση του νομικού πλαισίου.

Ειδικά για την Ελλάδα, το εθνικό νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό για την προστασία σπάνιων ειδών όπως η χελώνα καρέτα, αφού η προστασία των παραλιών ωοτοκίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου θα ήταν αδύνατη χωρίς την οδηγία για τους οικοτόπους.

Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα, αφού οι προστατευόμενοι βιότοποι, τα μεταναστευτικά πουλιά και πολλά άλλα σπάνια είδη τα διαπερνούν. Γι’ αυτό και χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της φύσης. Η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο – το δίκτυο Natura 2000. Καλύπτει συνολικά το 18% της γης και το 4% της θάλασσας της Ευρώπης, ενώ στην Ελλάδα καλύπτει το 27,1% της γης και 6% της θαλάσσιας έκτασης.

Στην Ελλάδα, χωρίς το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 θα έμεναν απροστάτευτοι πολλοί φυσικοί οικότοποι της χώρας, όπως οι παράκτιοι υγρότοποι, οι αμμοθίνες, τα σπήλαια και οι ρεματιές που χαρακτηρίζουν την ελληνική φύση. Ακόμα, χάρη στην οδηγία των πουλιών είναι δυνατή η προστασία απειλούμενων μεταναστευτικών ειδών, όπως ο ασπροπάρης. Η οδηγία ενθαρρύνει και χρηματοδοτεί μέσω των προγραμμάτων LIFE διασυνοριακές δράσεις σε όλο το εύρος εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη.

Οι προστατευόμενες περιοχές μας προσφέρουν πολλά οφέλη:

  • Εξασφαλίζουν καθαρό αέρα και νερό
  • Μειώνουν τον κίνδυνο από τις πλημμύρες
  • Ενισχύουν την υγεία και την ευημερία
  • Παρέχουν ιδανικό χώρο για αναψυχή
  • Δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη φύση

Οι περιοχές Natura 2000 δεν αποκλείουν τον άνθρωπο! Μάλιστα, στις μοναδικές λίμνες Πρέσπες ή στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο στην αρμονία του οικοσυστήματος. Απαγορεύονται μόνο οι δραστηριότητες που βλάπτουν τα πολύτιμα φυσικά χαρακτηριστικά των ευαίσθητων αυτών περιοχών. Με τη σωστή προστασία, μπορούμε να πετύχουμε την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης και να πετύχουμε πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη.


  • Λίμνη Μικρή Πρέσπα, ένα από τη μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 καλύπτει κάθε γωνιά της Ευρώπης, από τις άγριες κορυφές των Άλπεων, μέχρι τις μαγικές παραλίες της Κρήτης.

  • Ο ιβηρικός λίγκας της Ισπανίας, ένα από τα πιο απειλούμενα αιλουροειδή στον κόσμο. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να γίνει το πρώτο αιλουροειδές που εξαφανίζεται μετά από τουλάχιστον 2000 χρόνια.

  • Τα Σεκάνια, η προστατευόμενη παραλία της Ζακύνθου, η σημαντικότερη για την ωοτοκία της Caretta caretta σε όλη τη Μεσόγειο.

  • Ο μαυρόγυπας προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους. Ο μοναδικός αναπαραγωγικός πληθυσμός της Βαλκανικής Χερσονήσου βρίσκεται στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο.

  • Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus έχει βρει καταφύγιο στην προστατευόμενη Γυάρο, περιοχή Natura 2000. Εκεί ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους στη Μεσόγειο, περίπου 68 άτομα.

  • Η προστασία δεν αποκλείει την ανθρώπινη δραστηριότητα. Εκτροφή της μικρόσωμης «νάνας αγελάδας» των Πρεσπών.

  • Η προστασία της φύσης δίνει ζωή και στην οικονομία. Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη έχουν καταφέρει να αυξήσουν τους πληθυσμούς των ψαριών και να στηρίξουν το επάγγελμα των ψαράδων.

  • Απειλούμενα είδη, όπως η καφέ αρκούδα, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και να ανακάμψουν στην Ευρώπη, χάρη στην ευρωπαϊκή νομική προστασία.


Μοιράσου το με φίλους