ΔΑΣΗ

Τα δάση αποτελούν βασική προτεραιότητα για το WWF και η δράση μας για την προστασία τους στην Ελλάδα ξεκινά από το 1969, με την αναδάσωση του Υμηττού.

Το 1998 ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε τον δημόσιο διάλογο για την απειλή των δασικών πυρκαγιών και τα βαθύτερα αίτιά τους, μέσα από την τριετή εκστρατεία «Δάση για Πάντα». Με τη βοήθεια χιλιάδων υποστηρικτών, καταφέραμε να μην υποβαθμιστεί η προστασία των δασών κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Όταν το 2007 ολόκληρη η χώρα συγκλονιζόταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δημιουργήσαμε «Το Μέλλον των Δασών». Ήταν ένα πρόγραμμα δράσης με άξονες την κοινωνική κινητοποίηση, την επιστημονική γνώση, την πολιτική πίεση, συγκεκριμένων προτάσεων, με το βλέμμα πάντα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον για τα δάση μας.

  • Εργαστήκαμε 28.886 ώρες στα δάση, για την ομαλή αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών.
  • Χαρτογραφήσαμε 278.862 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, δημιουργώντας μία μοναδική βάση γνώσης.
  • Διενεργήσαμε 1.500 αυτοψίες, διερευνώντας περιπτώσεις καταπατήσεων.
  • Υποβάλαμε 159 καταγγελίες για παράνομες ενέργειες σε δασικές εκτάσεις στις αρμόδιες αρχές, με την υποστήριξη της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών.
  • Στηρίξαμε 84 εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Εκπαιδεύσαμε 11.530 μαθητές για την αξία των δασών μας.
  • Παρακολουθήσαμε 868 απειλούμενα ζώα και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την προστασία τους.
  • Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για μία ολοκληρωμένη δασοπροστασία, όπως: Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση της Ελλάδας | Μάιος 2008, Εθελοντισμός, δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα | Ιούνιος 2009, Το αβέβαιο μέλλον των δασών | Ιούνιος του 2010
  • Κινητοποιήσαμε την κοινωνία των πολιτών και συνεργαστήκαμε με 102 φορείς.

Όλα αυτά έγιναν με τη συγχρηματοδότηση των Κοινωφελών  Ιδρυμάτων Ι. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με την υποστήριξη πολλών ανώνυμων φίλων του WWF.

Η απειλή της πυρκαγιάς

Σε ένα μεσογειακό δάσος, η πυρκαγιά είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας αναγέννησης. Όταν όμως κάθε χρόνο καταστρέφονται περίπου 500.000 στρέμματα σημαντικών εκτάσεων και το 96% των αίτιων αυτής της καταστροφής δείχνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, τότε δεν έχουμε πια έναν φυσικό κύκλο, αλλά μια σταθερή υποβάθμιση. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ελλιπή περιφρούρηση των καμένων εκτάσεων, που δημιουργεί πρόβλημα για τη φυσική αναγέννηση.

© A. Bonetti / WWF Ελλάς

Με στόχο την πρόληψη

Βασικός στόχος για το «Το Μέλλον των Δασών» ήταν η προώθηση της αποτελεσματικής πρόληψης, και γι' αυτό κινηθήκαμε με άξονα την κατάθεση προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο σύστημα δασοπροστασίας και ενεργή συμμετοχή των εθελοντών, παροχή γνώσης για την κατάσταση των ελληνικών δασών και τη χρήση της ελληνικής γης, επιμόρφωση της ενεργής κοινωνίας των πολιτών, ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Βρεθήκαμε κοντά σε 44 εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης .

© WWF Ελλάς

Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με επιστημονικές ομάδες για την ανάλυση των προβλημάτων και των προκλήσεων της προστασίας των δασών. Παρουσιάσαμε μέσα από 10 τόμους και το Πυροσκόπιο, την πληρέστερη μέχρι σήμερα πληροφόρηση για τις πυρκαγιές, τα αίτια και τις επιπτώσεις τους.

Ένα Πάντα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα!

Το αγαπημένο μας Πάντα πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο πετυχημένες καμπάνιες ενημέρωσης για θέματα πρόληψης πυρκαγιάς στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην ανθρώπινη αμέλεια, που αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα!» λοιπόν, γι'αυτό και χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας.

Δες το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Τρίγωνο της Φωτιάς», το οποίο έριξε φως στα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Πελοπόννησο.

Νέοι διαφημιστές συμμετείχαν σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, δημιουργιώντας μέσα σε 24 ώρες ένα έργο για τις δασικές πυρκαγιές.

Εθελοντικές Ομάδες

Οι εκατοντάδες εθελοντικές ομάδες και μικρότερες περιβαλλοντικές ΜΚΟ της Ελλάδας αποτελούν τους «ήρωες» της προστασίας των δασών μας. Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό τους, στηρίζοντάς τους, παρέχοντας τεχνογνωσία, συμμετέχοντας σε τοπικές δράσεις και πρωτοβουλίας. 

Στο πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα αξιολόγησης και στήριξης εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης–δασοπροστασίας υποστηρίχθηκαν 84 ομάδες, εκ των οποίων οι 44 ενισχύθηκαν από το Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με την κάλυψη παγίων λειτουργικών εξόδων. Το WWF Ελλάς κάλυψε ένα ουσιαστικό κενό της Πολιτείας, εντοπίζοντας αρχικά τις ενεργές εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και προσφέροντας σημαντική καθοδήγηση σε θέματα λειτουργικού σχεδιασμού και κάλυψης των βασικών υπηρεσιακών αναγκών τους.

Διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (Ι.Μ.Δ.Ο. & Τ.Δ.Π.) του ΕΘΙΑΓΕ, εργαστήρια δασικών πυρκαγιών - δασοπυρόσβεσης για 41 εθελοντικές ομάδες σε 5 νομούς της χώρας (Αττικής, Σάμου, Κορινθίας, Κεφαλονιάς και Εύβοιας) με στόχο την εκπαίδευση εθελοντών δασοπυρόσβεσης στην πρόληψη και συμπεριφορά δασικών πυρκαγιών και στην ασφάλεια κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών. Εκπαιδεύτηκαν 403 εθελοντές.

Με στόχο τον συνδυασμό εθελοντικής δράσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των τοπικών αρχών, οργανώθηκαν προγράμματα εθελοντικής δασοπυροπροστασίας (πυροφυλάξεις, περιπολίες, συντήρηση μονοπατιών) στο Γράμμο, στην Πίνδο, στη Ρόδο και στον Ταΰγετο, σε συνεργασία με σχετικούς με τη δασοπροστασία τοπικούς φορείς και ΜΚΟ.

Εκατοντάδες εθελοντές χάρισαν μια μικρή ανάσα στην Πάρνηθα.

© A. Bonetti / WWF Ελλάς

Συμμετείχαμε στο πρότυπο πρόγραμμα αναδασωτικών εργασιών, μέσα από το οποίο καταφέραμε να δώσουμε μια μικρή ανάσα στην Πάρνηθα και να δείξουμε τον δρόμο για ολοκληρωμένες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπεύθυνη αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των πολιτών.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Οι πολίτες του αύριο

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δημιουργήσαμε ειδικό εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που έφτασε σε περισσότερους από 1.000 εκπαιδευτικούς και 11.530 μαθητές και διοργανώσαμε ειδικά σεμινάρια και επισκέψεις σε σχολεία στους πυρόπληκτους νομούς Αττικής, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Λακωνίας και Αρκαδίας, με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά στις πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

Μαθητές Δημοτικού σχολείου της Πελοποννήσου παρουσιάζουν τις εργασίες τους στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών»

© WWF Ελλάς

Επίσης, δημιουργήσαμε 10 εκπαιδευτικές αφίσες για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών δασικών οικοσύστημάτων της χώρας, της έννοιας της «βιοποικιλότητας» και της σχέσης τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.


Μοιράσου το με φίλους