MOFI (2005-2009)

Η μεσογειακή φώκια, Monachus monachus, δεν είναι απλώς και μόνο ένα ακόμη είδος του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χθες, του σήμερα και του αύριο των ελληνικών θαλασσών και της Μεσογείου. Στην Ελλάδα μάλιστα, ζει και αναπαράγεται ο μισός περίπου παγκόσμιος πληθυσμός της, δηλαδή 250 με 300 άτομα.

Ψαράδες και φώκιες μοχθούν για το ίδιο «μεροκάματο». Ο Γιώργος Παξιμάδης, επικεφαλής θαλασσίων δράσεων του WWF βρέθηκε στο πλευρό και των δύο κατά τη διάρκεια του MOFI.

© Β. Παράβας / Mom

Το WWF Ελλάς και η MΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών και τα πανεπιστήμια Erasmus της Ολλανδίας και Aberdeen της Σκωτίας, υλοποίησε από το 2005 ως το 2009, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MOFI: Μεσογειακή Φώκια και Αλιεία: αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες». Στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση της κατάστασης του μεγαλύτερου πληθυσμού μεσογειακής φώκιας στον κόσμο, μέσω της μείωσης των αρνητικών συνεπειών της αλληλεπίδρασης μεσογειακής φώκιας - παράκτιας αλιείας, τόσο για τις φώκιες όσο και για τους επαγγελματίες αλιείς. Οι προτάσεις σχετικά με τη μείωση της αλληλεπίδρασης φώκιας (αλλά και ρινοδέλφινου) και παράκτιας αλιείας υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές το 2009 με τη μορφή ενός σχεδίου δράσης. Δεδομένου ότι η ελληνική πολιτεία δεν υιοθέτησε το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να πιέζουμε για την εφαρμογή του μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης με τις αρμόδιες αρχές και τους αλιείς.

Ανακαλύψτε τα μυστικά της μεσογειακής φώκιας!


Μοιράσου το με φίλους