Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017
Στην τελευταία τρίτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαχείρισης που έγινε τον Νοέμβριο στην Ερμούπολη, τα μέλη της συζήτησαν πώς θα διαφυλάξουν τα σπάνια είδη που ζουν στη Γυάρο όπως η φώκια και πώς θα δώσουν ζωή σε ένα ακατοίκητο, από ανθρώπους τουλάχιστον, νησί. Η Επιτροπή είναι ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα όργανο που συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, και έχει ως στόχο να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του προγράμματος: τη δημιουργία δηλαδή ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στην περιοχή της Γυάρου, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Στις πρώτες δύο συναντήσεις τα μέλη (15 στον αριθμό) γνώρισαν τη Γυάρο …απ ‘έξω και ανακατωτά (παρακολούθησαν δηλαδή όλες τις επιστημονικές μελέτες που έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, για το φυσικό περιβάλλον της Γυάρου και τις κοινωνικοοικονομικές τάσεις της Σύρου και της Άνδρου) και στην τρίτη αυτή συνάντηση, συζήτησαν πώς θα μπορούσε να γίνει η Γυάρος ένας τόπος όπου φύση και ανθρώπινες δραστηριότητες θα συνυπάρχουν αρμονικά. Μίλησαν για τη φώκια και τον ιστορικό τόπο, τις ποσειδωνίες και τους μαυροπετρίτες, την αλιεία και τον θαλάσσιο τουρισμό και για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης, της προστασίας της φύσης και της ανάδειξης του νησιού σε πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου.
Όλοι μαζί αποφάσισαν λοιπόν, τα μέτρα προστασίας και οι προτάσεις ανάδειξης που είχαν συζητηθεί κατά τη διάρκεια της τρίτης αυτής συνάντησης στις ομάδες εργασίες και στην Ολομέλεια, να τα συνθέσει η διαμεσολαβήτρια της Επιτροπής Μαγδαληνή Θεοχάρη με τη βοήθεια του WWF Ελλάς, που λειτουργεί και ως γραμματεία της Επιτροπής. Όποια από αυτά χρειαζόντουσαν λίγη μεγαλύτερη επεξεργασία, θα συζητιόντουσαν σε επιμέρους συναντήσεις στο μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη 4η Επιτροπή. Το επόμενο δηλαδή ραντεβού των 15 που, όπως όλα έχουν δείξει, αποτελεί πια για όλους μία αγαπημένη συνήθεια. Απόδειξη άλλωστε αποτελεί η καλή διάθεση και το κλίμα εμπιστοσύνης που επικρατεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, όπου είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για μία διαδικασία που σέβεται τη γνώμη όλων και λειτουργεί με γνώμονα το κοινό όφελος.
© Γ. Ρηγούτσος / WWF Ελλάς
Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, αποφάσισε να πάρει το καράβι και να επισκεφτεί την Άνδρο και τη Σύρο. Γέμισε το σακίδιό της με χάρτες, χερσαίους και θαλάσσιους, νομοθετικά κείμενα και τις υπό διαμόρφωση προτάσεις και ξεκίνησε να συναντήσει τους ψαράδες της Άνδρου αρχικά και να συζητήσει μαζί τους το θέμα αλιεία στη Γυάρο. Θα υπάρχει και αν ναι πώς? Την επόμενη μέρα πέρασε στη Σύρο όπου συνάντησε τα μέλη της Επιτροπής που ζουν εκεί δηλαδή ψαράδες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και συζήτησε μαζί τους όχι μόνο τα θέματα που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και αυτά που αφορούσαν στο χερσαίο.
Στόχος της ομάδας του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE είναι να δουλέψει μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για μια ζωντανή θάλασσα! Και αυτή η Επιτροπή είναι το πρώτο, σημαντικό βήμα, προς αυτή την κατεύθυνση: να συναποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε για τη Γυάρο, το νησί που φιλοξενεί την πιο σημαντική αποικία της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του τόπου. Ένα νησί αντιθέσεων με βαριά ιστορία που όμως μπορεί να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο για τη χώρα και την προστασία του περιβάλλοντος: αυτό της συνδιαχείρισης.
To πρόγραμμα υλοποιείται από το WWF Ελλάς μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys. Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr
Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFENature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.