Η δυνατή φωνή 60.000 πολιτών στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για ένα απολύτως καταστροφικό για τα δάση μας νομοσχέδιο. Μετά από την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, μέσω της πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς και της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, αποσύρθηκαν ορισμένες από τις πλέον επικίνδυνες διατάξεις για τον δασικό μας πλούτο στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε τελικά το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου.

Το σ/ν του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε από τη Βουλή το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, αλλά η κοινωνία των πολιτών κατάφερε να υψώσει ένα ισχυρό ανάχωμα και να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει τις περισσότερες από τις πλέον καταστροφικές για τα δάση μας διατάξεις. Βελτιώσεις επήλθαν και σε κάποιες άλλες διατάξεις που εν τέλει ψηφίστηκαν. Δυστυχώς, παρέμειναν κάποια ιδιαίτερα προβληματικά σημεία, με κορυφαίο αυτό που αφορά στη νομιμοποίηση παρανομιών.

Η εκστρατεία του WWF Ελλάς δεν θα είχε φέρει αποτέλεσμα χωρίς την πίεση που εκατοντάδες πολίτες άσκησαν με τηλεφωνήματα στα γραφεία των βουλευτών, με τις ερωτήσεις που κατέθεσαν μέσω της πλατφόρμας Vouliwatch, και βέβαια τις 60.000 και πλέον υπογραφές στο κάλεσμα της διεθνούς οργάνωσης Avaaz. Ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι «αντίπαλος» ήταν ένα νομοσχέδιο που κατέβηκε χωρίς διαβούλευση και αντιμετωπίστηκε ως επείγον στη σκιά της παράλληλης βαριάς επικαιρότητας.

Το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής προσπάθειας, η οποία κορυφώθηκε την Παρασκευή (19/12) με την παράδοση του ψηφίσματος των πολιτών από το WWF Ελλάς και την Avaaz, ήταν να προκύψουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, αποσύρθηκαν οι παράγραφοι 3, 9, 10, & 11 και βελτιώθηκαν οι παράγραφοι 2, 4 και 8. Το WWF Ελλάς δημοσιεύει σήμερα πίνακα με τις τροπολογίες και τις διατάξεις που αποσύρθηκαν, βελτιώθηκαν ή παρέμειναν στο σ/ν. Τα πλέον σημαντικά σημεία που προκύπτουν είναι τα εξής:

Τι καταφέραμε;

  • Διατηρείται η προστασία για δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Δεν υποβαθμίζονται οι δασικοί χάρτες και παραμένουν ως ουσιαστικά εργαλεία προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς αποσύρθηκε η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα να διαγράφονται εκτάσεις από αυτούς!
  • Αναιρέθηκε η προσπάθεια αποχαρακτηρισμού εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, καθώς και η παραχώρηση της κυριότητάς τους!
  • Στις διατάξεις για νομιμοποιήσεις αυθαίρετων παρέμειναν οι ιεροί ναοί, αλλά αποσύρθηκαν οι εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και κυρίως εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα (που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και κέντρα διασκέδασης).
  • Μια ακόμη σημαντική νίκη ήταν ότι δεν έγινε δεκτή η τροπολογία που κατέθεσαν τρεις βουλευτές Αττικής, οι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Βασίλης Οικονόμου, για αναστολή της πληρωμής βεβαιωμένων προστίμων και της κατεδάφισης αυθαιρέτων σε δασική γη, μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Πού πρέπει να επιμείνουμε;

  • Η χειρότερη διάταξη που παρέμεινε ήταν αυτή της νομιμοποίησης παρανομιών, δηλαδή της επιβράβευσης όσων καταπατητών κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις. Ωστόσο, αυτή η διάταξη βελτιώθηκε σε σχέση με την αρχική της μορφή. Αρχικά νομιμοποιούνταν αδιακρίτως όλες οι σχετικές καταπατήσεις, τελικά όμως δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν καταπατημένα δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν (α) ιδιαίτερο επιστημονικό κτλ. ενδιαφέρον (εθνικοί δρυμοί, διατηρητέα μνημεία της φύσης, προστατευόμενες περιοχές), (β) που έχουν προστατευτικό ρόλο και (γ) που βρίσκονται σε πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών, και τέλος όσες εκτάσεις περιλαμβάνουν κτίσματα.
  • Τέλος, δυστυχώς παρέμειναν η πρόβλεψη για τη διευκόλυνση των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν βασιστεί σε αδημοσίευτα, πληροφοριακού χαρακτήρα, έγγραφα (που έχουν χορηγηθεί μεταξύ 11.6.1975 και 30.4.1981) και η πρόβλεψη για την επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.

«Σε αυτή την πολιτικά δύσκολη εποχή, έστω και μικρές αλλαγές σε περιβαλλοντικά καταστροφικά νομοσχέδια μπορούμε να τις θεωρήσουμε μεγάλες νίκες. Από την πρωτοφανή σε ανταπόκριση κινητοποίηση που επιτεύχθηκε με στόχο την απόσυρση ή καταψήφιση των δασοκτόνων διατάξεων αυτού του σχεδίου νόμου φάνηκε ότι το εύκολο πολιτικό επιχείρημα «όλοι μαζί τα καταπατήσαμε, όλοι μαζί καταστρέφουμε τα δάση» δεν έχει πραγματικό κοινωνικό έρεισμα. Ας γίνει ξεκάθαρο λοιπόν το μήνυμα αυτής της επιτυχίας: οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας είναι καιρός να αρχίσουν να υπολογίζουν τους πολίτες που απαιτούν ασφάλεια δικαίου, διαφανή και σαφή νομοθέτηση, σεβασμό στο δίκαιο και προστασία των κοινών», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
Δείτε εδώ τον πίνακα με τα άρθρα και τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο σ/ν «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».
Δείτε εδώ την καταχώρηση για μία από τις νίκες των πολιτών ενάντια σε αυτό το σ/ν.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 1859632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 


Μοιράσου το με φίλους