Την ανησυχία του εξέφρασε το WWF Ελλάς για την προχειρότητα με την οποία μεγάλο τμήμα της Θράκης ορίστηκε ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ1). Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ενέκρινε πρόσφατα η Κυβέρνηση και θα σημάνει μία αύξηση των αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Το WWF Ελλάς θεωρεί κρίσιμη την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η Θράκη έχει εξαιρετική σημασία για τα μεγάλα αρπακτικά και τα υδρόβια πουλιά. Μάλιστα στην ΠΑΠ1 έχουν συμπεριληφθεί και τα Εθνικά Πάρκα Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και Δέλτα του Έβρου. Οι δυο αυτές περιοχές συγκαταλέγονται στους λίγους βιοτόπους διεθνούς σημασίας για πολλά απειλούμενα είδη πουλιών που υπόκεινται σε σταθερή επιστημονική παρακολούθηση.

Με στόχο την αποφυγή πιθανής μελλοντικής «σύγκρουσης» των αιολικών πάρκων με τα πουλιά, το WWF Ελλάς κατέθεσε επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση τονίζοντας ότι η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρότασή μας βασίστηκε στην πολυετή και εξειδικευμένη γνώση της ορνιθοπανίδας της περιοχής και στα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που αφορούν στη λειτουργία ήδη εγκατεστημένων ανεμογεννητριών στη Θράκη. Συγκεκριμένα, η πρόταση ορίζει:

  • Ζώνες αποκλεισμού: περιοχές όπου θα πρέπει να αποκλεισθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, και
  • Ζώνες αυξημένης προστασίας: περιοχές όπου θα επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, η πρόταση μας διατυπώνει μια σειρά από ορθές και διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές χωροθέτησης των αιολικών πάρκων και των συνοδών υποδομών τους, ώστε να επιτευχθεί χωρική συνέχεια, συνδεσιμότητα και συνοχή επιμέρους οικοτόπων που είναι σημαντικοί για την αναπαραγωγή και επιβίωση των ειδών αυτών.

Τα αιολικά πάρκα και τα πουλιά μπορούν να συνυπάρξουν στην περιοχή της Θράκης και το WWF Ελλάς εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.


Μοιράσου το με φίλους