Ξεκίνησε και φέτος η ετήσια παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα, του είδους «σημαία» της περιοχής καθώς διατηρεί στη Δαδιά τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στο μικρό διάστημα λίγων εβδομάδων (τέλους Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου), το θηλυκό γεννά ένα μόνο αβγό. Το πολύτιμο αυτό αυγό στη συνέχεια θα επωάσουν σε φωλιά την οποία έχουν δημιουργήσει πάνω σε μαυρόπευκα και οι δύο γονείς για περίπου δύο μήνες. Η φωλιά μπορεί να παραμείνει η ίδια για χρόνια ή και να αλλάξει για διάφορους λόγους.

Στο τέλος Αυγούστου το νεογνό θα μεγαλώσει, θα αποκτήσει μέγεθος ίδιο με τους γονείς του και θα είναι έτοιμο να πετάξει και να αποχωριστεί την οικογένειά του.

Αυτή θα είναι η στιγμή που η διαδικασία της ετήσιας παρακολούθησης θα ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας διαχειριζόμαστε και απρόοπτα περισταλτικά, όπως ανάγκη για ανακατασκευή κατεστραμμένης φωλιάς, η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ή ασθενών νεογνών τα οποία μετά από τη περίοδο ανάρρωσης απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η παρακολούθηση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του Μαυρόγυπα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το είδος αυτό είναι σπάνιο και πρέπει να γνωρίζουμε την εξέλιξη του πληθυσμού του.

Τα περσινά αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αφού καταγράφηκαν 28 επωάζονται ζευγάρια που αποτελούν αριθμό ρεκόρ για την περιοχή.


Μοιράσου το με φίλους