Την απογοήτευσή του εκφράζει το WWF για την ανεπάρκεια του προτεινόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλαισίου για τις ενδεδειγμένες ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ για το 2030. Συγκεκριμένα, με τη σημερινή της πρόταση για στόχο μείωσης των εκπομπών, που απέχει κατά πολύ από τις προσταγές της επιστήμης σχετικά με την κλιματική αλλαγή, και για έναν χαμηλό και μη δεσμευτικό στόχο για τις ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως βάζει φρένο στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού μοντέλου.

Ο Τζέισον Άντερσον, επικεφαλής ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του WWF δήλωσε:

«Έπειτα από μήνες αναμονής, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί τη μείωση του ρυθμού περιορισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διείσδυσης των τεχνολογιών ΑΠΕ, και επιπλέον αποκαλεί την εισήγησή της ‘φιλόδοξη’. Στην πράξη, υπονομεύει τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το πλαίσιο πολιτικών, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα είναι αποκαρδιωτικό. Αναβολή επ’ αόριστον πήραν η θέσπιση στόχου για την ενεργειακή αποδοτικότητα, ο περιορισμός των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπής στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για τις εξορύξεις σχιστολιθικού αερίου. Είμαι βέβαιος πως οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων θα κοιμηθούν ήσυχοι απόψε. Πλέον, οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο, οδηγώντας την Ευρώπη σε μια βιομηχανική και ενεργειακή επανάσταση, με οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τον πλανήτη.»

«Εντύπωση προκαλεί όμως και η εκκωφαντική σιωπή της ελληνικής προεδρίας τη στιγμή μάλιστα που ο Υπουργός ΠΕΚΑ έθεσε σήμερα, για ακόμα μια φορά, ως προτεραιότητα του τρέχοντος εξαμήνου την εξοικονόμηση ενέργειας ως ένα πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο Υπουργείο θα κληθεί να δώσει διαπιστευτήρια σύντομα, με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού», δηλώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Σημείωση προς συντάκτες:
Πάγιο αίτημα του WWF είναι η θέσπιση δεσμευτικού στόχου περιορισμού των εκπομπών κατά 55%, διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 45% και ενεργειακής εξοικονόμησης κατά 40%.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην εισήγηση του WWF προς την Επιτροπή σχετικά με το πακέτο ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών για το 2030. (Το κείμενο είναι στα αγγλικά)

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους