Στις 23 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας της ΕΕ, το χρηματοδοτικό εργαλείο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Στην παρούσα φάση, οι ετήσιες επιδοτήσεις της ΕΕ για την αλιεία, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την ενίσχυση του στόλου της ΕΕ, συμβάλλοντας στην υπεραλίευση των ιχθυαποθεμάτων. Κι αν αναρρωτιέται κανείς τι σημαίνει υπεραλίευση και γιατί μας αφορά, αρκεί να αντιληφθεί ότι ο όρος αυτός συνεπάγεται ότι οι πληθυσμοί ψαριών έχουν αλιευθεί και έχουν μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αντιθέτως, ένα μόνο μικρό μέρος των χρημάτων προορίζονται για την έρευνα και συλλογή των αλιευτικών δεδομένων, τα μέτρα ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.

Όμως, η ενδελεχής συλλογή επιστημονικών δεδομένων, ο έλεγχος και η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της αλιείας και την καταπολέμηση της υπεραλίευσης. Έχει εκτιμηθεί πως η υπεραλίευση κοστίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους πάνω από €3 δισεκατομμύρια ετησίως, λόγω διαφυγόντος εισοδήματος (δηλαδή χαμένου εισοδήματος ψαράδων λόγω μειωμένης ψαριάς που οφείλεται στην υπεραλίευση), ενώ τα ανακτημένα αποθέματα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Η εξάλειψη της ενίσχυσης που παρέχει κίνητρα για την υπεραλίευση είναι καίριας σημασίας για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους αλιείς.  

Μαζί με εσάς καλούμε τους Ευρωβουλευτές να επενδύσουν σε περισσότερα ψάρια και λιγότερα σκάφη. Είστε μαζί μας;


Μοιράσου το με φίλους