Απογοήτευση και οργή ήταν τα συναισθήματά μας όταν κατά την επίσκεψή μας στον υγρότοπο της Αλυκής Κοπανά στις 6-2-2010, είδαμε έναν εκσκαφέα να επιχωματώνει Σαββατιάτικα(!) την εποχική λιμνούλα στα βόρεια των αλυκών. Από το 2007 που απογράψαμε τον υγρότοπο, τον βλέπουμε διαρκώς να υποβαθμίζεται. Αμέσως καλέσαμε την αστυνομία και εκπρόσωπο του Δήμου. Φυσικά υποβλήθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Α.Τ. Χαλκίδας και ακολούθως καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ιστορία με τις επιχωματώσεις της Αλυκής Κοπανά κρατάει αρκετά χρόνια. Ήδη, το 2003 είχαν γίνει οι πρώτες καταγγελίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για ενέργειες υποβάθμισης της περιοχής από τον Δήμο Ληλαντίων. Οι καταγγελίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και ακολούθως επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις από τον Νομάρχη Ευβοίας. Ωστόσο, μια σειρά από αυτοψίες στην περιοχή αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη, μέχρι και σήμερα, υποβάθμιση της Αλυκής Κοπανά παρά τις όποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί στον Δήμο Ληλαντίων. Οι αποφάσεις του Νομάρχη Εύβοιας για επιβολή προστίμων αφορούν σε παράνομες εναποθέσεις στερεών αποβλήτων (αποφάσεις 56/12.1.2009 και 1674/6.5.2009 της Ν.Α. Ευβοίας), εκτεταμένες επιχωματώσεις, καθώς και εκτέλεση εργασιών διάνοιξης δρόμου χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση (απόφαση 2272/16.6.2009 της Ν.Α. Ευβοίας). Με την εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) στην υπόθεση από το 2005 ξεκίνησε ένα «γαϊτανάκι» επιστολών με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έληξε τον Αύγουστο του 2009 όταν ο ΣτΠ αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο μιας και, όπως ανέφερε, δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από πλευράς του δήμου Ληλαντίων.

Εποχικά λιμνία στα νότια των Αλυκών (9-3-2008)

 

Μπαζώματα και επιχωματώσεις (24.3.2008)

 

Τα πρόσφατα μπαζώματα (6.2.2010)

 

Τα τηγάνια των Αλυκών Κοπανά (4-2-2010)

 

Δυστυχώς τα πρόστιμα δεν έχουν μέχρι σήμερα δράσει αποτρεπτικά. Από τα εναπομείναντα 310 στρέμματα του υγρότοπου έχουν μπαζωθεί πρόσφατα πάνω από τα 40, ενώ οι διαρκείς υποβαθμιστικές ενέργειες τον «ροκανίζουν» διαρκώς και απειλούν με κατακερματισμό το υγροτοπικό σύστημα και τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα που απαντώνται σε αυτό.

Ναι λοιπόν, απογοήτευση και οργή! Όμως δεν το βάζουμε κάτω. Σε συνεργασία με τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες παρακολουθούμε τον υγρότοπο. Ξεκίνησε ακόμα ένας μαραθώνιος αλληλογραφίας (και κυρώσεων) ενώ ετοιμάζουμε ένα υπόμνημα με τις θέσεις μας για την προστασία και διαχείριση της περιοχής. Με ομιλίες και άλλες δράσεις προς το καλοκαίρι θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής.

Άλλωστε το γνωρίζουν καλά πλέον οι κάτοικοι του Ληλάντιου πεδίου ότι τα μπαζώματα φέρνουν και πλημμύρες, ή όχι;

Περισσότερες πληροφορίες:
Καλούστ Παραγκαμιάν, Υπεύθυνος Προγράμματος Νησιωτικών Υγροτόπων WWF Ελλάς, τηλ: 2810 328019, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους