Συρρικνώνεται ο υγρότοπος της εκβολής του ποταμού Μορώνη, στον Δήμο Σούδας της Κρήτης. Ύστερα από 4 επισκέψεις που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας», διαπιστώθηκε η υποβάθμιση της περιοχής. Παρότι παλαιότερα, ο υγρότοπος είχε πολλαπλάσια έκταση, κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις εξ’ αιτίας επεκτάσεων των καλλιεργειών, αποστραγγίσεων, επιχωματώσεων και μπαζωμάτων, δόμησης, διανοίξεων δρόμων και ρύπανσης.

Ακόμα και στα τμήματα του υγροτόπου που σήμερα είναι αδόμητα και ακαλλιέργητα οι επιχωματώσεις και οι αποθέσεις μπαζών είναι τέτοιας έκτασης που έχουν ανυψώσει την περιοχή μέχρι και 2 μέτρα.

Κατά την αυτοψία από το WWF Ελλάς που πραγματοποιήθηκε κατόπιν καταγγελιών κατοίκων της περιοχής, παρόντος και του Δημάρχου Σούδας, διαπιστώθηκε ότι οι επιχωματώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον δήμο Σούδας στο πλαίσιο ενός σχεδίου …ανάπλασης της περιοχής, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- δεντροφυτεύσεις και μονοπάτια μέσα στα όρια του υγροτόπου. Ο όγκος του χώματος που προστέθηκε αλλοίωσε επιπλέον τον υγρότοπο καλύπτοντας και μέρος των αλμυρόβαλτων.

Μετά από την παρέμβαση αυτή οι εργασίες σταμάτησαν και το WWF Ελλάς κάλεσε σε συνάντηση εργασίας για την αποκατάσταση και προστασία του υγροτόπου το Δήμαρχο Σούδας, εκπροσώπους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, της ΔΕΥΑ Χανίων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αλλά και μελετητές που έχουν εκπονήσει μελέτες για την περιοχή. Στην συνάντηση η ερευνητική ομάδα WWF Ελλάς θα παρουσιάσει την κατάσταση του υγροτόπου και τις προτάσεις για την αποκατάσταση και προστασία του και θα ακολουθήσει επίσκεψη στις εκβολές του Μορώνη όπου και θα συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα που άμεσα θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία του υγροτόπου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο της Σούδας.

 

Σημειώσεις:
Το εκβολικό σύστημα του ποταμού Μορώνη (Κωδικός WWF Ελλάς: KRI181) είναι ο μοναδικός φυσικός υγρότοπος του Δήμου Σούδας και αναφέρεται στην εθνική απογραφή υγροτόπων με κωδικό GR434377000. Πρόκειται για ένα σύστημα υγροτόπων που περιλαμβάνει την εκβολή του ρύακα, έλη γλυκού/υφάλμυρου νερού, υγρολίβαδα, αλμυρόβαλτους καθώς και μια εκτεταμένη θαλάσσια ρηχία που το καθιστούν μοναδικό καταφύγιο για την άγρια πανίδα της περιοχής.


Μοιράσου το με φίλους