Διαρκώς εντείνονται οι απειλές που αντιμετωπίζουν σπάνια, απειλούμενα και ενδημικά είδη στο Αιγαίο καθώς οι νησιωτικοί υγρότοποι που τα φιλοξενούν είναι πλέον τα περισσότερο απειλούμενα οικοσυστήματα του Αιγαίου, επισημαίνει το WWF Ελλάς.

Τα μπαζώματα, οι επιχωματώσεις, οι εκχερσώσεις, η δόμηση και η ρύπανση με στερεά απορρίμματα είναι οι κυριότερες παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και συρρικνώνουν τους νησιωτικούς υγροτόπους της Ελλάδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων μπορεί να σημαδεύτηκε και φέτος από θλιβερές διαπιστώσεις για την κατάσταση των 10 ελληνικών υγροτόπων Ραμσάρ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη η εικόνα των εκατοντάδων άλλων μικρότερων υγροτόπων, της νησιωτικής κυρίως χώρας.
Από τους 672 υγρoτόπους που κατέγραψε το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» σε 65 νησιά του Αιγαίου, μόνο δύο προστατεύονται επαρκώς. Και αυτό, παρά το γεγονός πως πολλοί εξ’ αυτών βρίσκονται εντός των ορίων προστατευταίων ή προστατευόμενων περιοχών.

Αν και η συνολική έκταση των υγροτόπων είναι μικρότερη του 1% της έκτασης των νησιών του Αιγαίου, φιλοξενούν πολλούς σπάνιους τύπους οικοτόπων και αποτελούν χώρους διατροφής, φωλιάσματος και αναπαραγωγής πληθυσμών εκατοντάδων ειδών ζώων, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα ή και ενδημικά. Επιπλέον, οι υγρότοποι του Αιγαίου αποτελούν ένα δίκτυο τεράστιας σημασίας για δεκάδες εκατομμύρια πουλιά τα οποία τους χρησιμοποιούν ως σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και διατροφής κατά τις μεταναστευτικές περιόδους.

Η διατήρηση όμως των υγροτόπων είναι αποφασιστικής σημασίας και για την επιβίωση των δεκάδων υδρόβιων ειδών που υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στα νησιά μας. Ανάμεσά τους ενδημικά είδη όπως το ψάρι της Ρόδου και αυτό της Λέσβου, όπως και οι βάτραχοι της Καρπάθου και της Κρήτης.

«Αν και αρκετοί υγρότοποι στα νησιά του Αιγαίου είναι τόσο υποβαθμισμένοι που σίγουρα θα εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον, μπορούμε τουλάχιστο να συμβάλλουμε και εμείς στη διάσωση εκατοντάδων άλλων. Ήδη σε 6 νησιά – λειτουργεί το «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγροτόπων του Αιγαίου» του WWF Ελλάς, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένοι πολίτες,» δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Καλούστ Παραγκαμιάν


Μοιράσου το με φίλους