Ομόφωνα πολίτες και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα που οργάνωσε το WWF Ελλάς για τον υγρότοπο του Αλμυρού Ηρακλείου ζήτησαν να σταματήσει το μπάζωμα της περιοχής. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο υγρότοπος Αλμυρού αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Γαζίου και Ηρακλείου λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας και της παροχής μεγάλης ποσότητας νερού. Όμως η υποβάθμισή του συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες δεκαετίες.

Η εκδήλωση άρχισε με την εισαγωγική ομιλία «Θα προστατευτεί επιτέλους ο υγρότοπος του Αλμυρού; …ή όχι;» από τον Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνου του προγράμματος του WWF Ελλάς «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας». Για το θέμα τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Γαζίου, κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Νίκος Μαρκάκης, ο πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Μωυσής Μυλωνάς, ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου κ. Αριστείδης Παπαδάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτη και του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Κρήτης.

Στο διάλογο που ακολούθησε συμμετείχαν περισσότεροι από 130 πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Αλμυρού Γαζίου, την αγανάκτησή τους για την ανοχή και την αδιαφορία που δείχνει ο Δήμος, η Νομαρχία και η Περιφέρεια στην υποβάθμιση του υγρότοπου αλλά και την απαισιοδοξία τους για το μέλλον αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.

Μετά από τις προτάσεις που οι πολίτες έκαναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το WWF Ελλάς δεσμεύτηκε και αναλάβει άμεσα τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Μέχρι τις αρχές Μαρτίου να συνδιοργανώσει με επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του Νομού μαζική συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον υγρότοπο του Αλμυρού, και να προσκαλέσει το Δήμο Γαζίου να συμπράξει με χωματουργικά οχήματα για την απομάκρυνση ποσότητας μπαζών από την περιοχή του υγροτόπου. Δεδομένου ότι οι ποσότητες των επιχωματώσεων είναι τεράστιες, αυτή η συνάντηση είναι το πρώτο βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση.
  • Να προσκαλέσει σε κλειστή συνάντηση τον Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, τη Νομάρχη Ηρακλείου, τις Δημοτικές Αρχές Γαζίου και Ηρακλείου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Επιμελητήρια και τους σχετικούς κοινωνικούς φορείς με σκοπό την λήψη αποφάσεων για στοχευόμενων δράσεων όπως η αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή, την ένταξη της στο δίκτυο Natura2000, την πλήρη απομάκρυνση των μπαζών και των σκουπιδιών, κ.α.

Λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών έλλειπαν από την εκδήλωση -αλλά δυστυχώς δεν έστειλαν ούτε εκπροσώπους- η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κώστας Καμπιτάκης. Επίσης δεν προσήλθαν οι βουλευτές του νομού Ηρακλείου καθώς και η μεγάλη πλειονότητα των νομαρχιακών συμβούλων Ηρακλείου και των δημοτικών συμβούλων Γαζίου και Ηρακλείου.

«Οι υγροτοπικοί πόροι συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς στην Κρήτη και δεν φαίνεται να ανησυχεί κανείς. Ο υγρότοπος του Αλμυρού είναι μια μόνο από τις δεκάδες των περιπτώσεων που θα αναδείξουμε» δήλωσε ο Καλούστ Παραγκαμιάν, τονίζοντας ότι «Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να διατηρεί το θέμα της προστασίας του Αλμυρού στην επικαιρότητα. Ήδη η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της οργάνωσης τεκμηριώνει νομικά επίσημες καταγγελίες προς τους αρμόδιους Ελληνικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Μοιράσου το με φίλους