Tην Κυριακή 8 Μαρτίου, κορυφώνεται η πρώτη ενότητα δράσεων του WWF Ελλάς για την προστασία του Αλμυρού Γαζίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, με συγκέντρωση πολιτών και φορέων στον υγρότοπο. Κατά την εκδήλωση θα απομακρυνθούν μεγάλες ποσότητες μπάζων και σκουπιδιών, διατρανώνοντας μια ισχυρή απαίτηση για την προστασία της περιοχής.

Οι πολίτες θα συγκεντρωθούν στη μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Γαζίου, στον υγρότοπο του Αλμυρού, την Κυριακή 8 Μαρτίου, στις 10.30 το πρωί. Αρχικά θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ομάδες οι οποίες θα ξεναγηθούν από στελέχη του WWF Ελλάς στην περιοχή και θα συμμετάσχουν σε εθελοντική αποκομιδή σκουπιδιών. Θα μοιραστούν ενημερωτικά έντυπα αλλά και καπέλα για τον ήλιο, ενώ θα διατεθεί και ο κατάλληλος εξοπλισμός στους συμμετέχοντες στην αποκομιδή απορριμμάτων. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα ότι: οι πολίτες απαιτούν εδώ και τώρα την προστασία των φυσικών μας πόρων.

«Καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν μαχητικά, διαμαρτυρόμενοι για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Κρήτης και να απαιτήσουν δυναμικά την αποκατάσταση και την προστασία του» δήλωσε ο Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος της ομάδας του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων. Υπογραμμίζοντας ότι το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να διατηρεί το θέμα της προστασίας του Αλμυρού στην επικαιρότητα, προσέθεσε: «Θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη γενικότερη συστράτευση φορέων και πολτών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε και σε δράσεις θεσμικής προστασίας και πολιτικής πίεσης».

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Γαζίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, οι οποίοι θα διαθέσουν χωματουργικά μηχανήματα και φορτηγά για την απομάκρυνση μπάζων και σκουπιδιών, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου θα μεριμνήσει για την απόθεσή τους.

Έχει προηγηθεί πλήθος εκδηλώσεων για το συγκεκριμένο θέμα, με πιο πρόσφατο το διάλογο που οργάνωσε το WWF Ελλάς την Τετάρτη 4 Μαρτίου στο Δήμο Γαζίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Γαζίου, κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Νίκος Μαρκάκης, ο εκπρόσωπος της Ν.Α. Ηρακλείου κ. Γιώργος Τζωράκης και ο εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς. Κοινή διαπίστωση των εκπροσώπων των φορέων αλλά και των δεκάδων πολιτών που συμμετείχαν στη συζήτηση, υπήρξε η ανάγκη για άμεση κτηματογράφηση της περιοχής, ώστε να δρομολογηθούν έργα αποκατάστασης και προστασίας.


Μοιράσου το με φίλους