Απογοητευτικές οι αποφάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης που πραγματοποίησε στο Μαρόκο. Η Επιτροπή αποφάσισε να μην κάνει το αυτονόητο, να μην ακολουθήσει δηλαδή τις συστάσεις των επιστημόνων της.

Αν και η σύσταση των επιστημόνων της ICCAT αναφερόταν σε 8.500 με 15.000 τόνους επιτρεπόμενου αλιεύματος ερυθρού τόνου για το 2009, ενώ η τελική απόφασή της ICCAT (την οποία υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Ένωση) κάνει λόγο για 22.000 τόνους.

Επίσης, αν και οι επιστημονικές συστάσεις περιλάμβαναν την απαγόρευση αλιείας κατά την περίοδο αναπαραγωγής του ερυθρού τόνου τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η μείωση της περιόδου αλιείας κατά 10 ημέρες μόνο για την συγκεκριμένη περίοδο.

Ο ερυθρός τόνος της Μεσογείου βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης λόγω της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας του στόλου που τον αλιεύει και της εκτεταμένης παράνομης αλιείας του. Ενδεικτικά για το 2007, το επιτρεπόμενο όριο ερυθρού τόνου ήταν 29.500 τόνοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του WWF στην πραγματικότητα αλιεύτηκε ποσότητα άνω των 60.000 τόνων.

Δυστυχώς, η μόνη λύση που απομένει πλέον διαθέσιμη για την προστασία του ερυθρού τόνου της Μεσογείου είναι η καταχώριση του στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που απειλούνται με Εξαφάνιση – CITES, κάτι που το WWF θα προτείνει στη σχετική συνάντηση τον Αύγουστο του 2009.

Το WWF Ελλάς καλεί τους καταναλωτές, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τους ιχθυεμπόρους και τα super market να μποϊκοτάρουν την κατανάλωση και την πώληση του ερυθρού τόνου της Μεσογείου!

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση του WWF σχετικά με τον ερυθρό τόνο υπάρχουν στο http://www.panda.org/tuna


Μοιράσου το με φίλους