Το WWF Ελλάς και η Κοινότητα Πάπιγκου καταγγέλλουν το βανδαλισμό και την καταστροφή από αγνώστους τριών από τις επτά πινακίδες που πρόσφατα είχαν τοποθετήθηκαν στο Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Οι πινακίδες ήταν αναρτημένες στη ζώνη Ια, δηλαδή στη ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης και ενημέρωναν για την απαγόρευση του κυνηγιού στη ζώνη αυτή αλλά και γύρω από την Κοινότητα και μεταξύ των δύο οικισμών της, του Μικρού και Μεγάλο Πάπιγκου.

Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν στις 23/12/2008 μετά από απόφαση του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Με την τοποθέτησή τους τέθηκε σε εφαρμογή η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τις ζώνες του Εθνικού Πάρκου.

Πρόκειται για τις πρώτες πινακίδες που τοποθετούνται στο Εθνικό Πάρκο από το φορέα διαχείρισης. Η τοποθέτησή τους μάλιστα έγινε μετά από απαίτηση των κατοίκων του Πάπιγκου, οι οποίοι με επιστολή και συλλογή υπογραφών ζητούσαν από καιρό την εφαρμογή της προβλεπόμενης ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου για την Ζώνη Ια. Το κόστος μάλιστα της κατασκευής και τοποθέτησης είχε αναλάβει η Κοινότητα Πάπιγκου.

Δυστυχώς όμως, μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά την τοποθέτησή τους,και με το τέλος των γιορτών (7/1/09) κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεψαν τις πινακίδες θεωρώντας προφανώς πως οι νόμοι και η εφαρμογή τους δεν τους αφορούν.

Φυσικά θεωρούμε ότι θα είναι άμεση η επανατοποθέτηση των πινακίδων και ελπίζουμε ότι παρόμοιες ενέργειες δεν θα επαναληφθούν καθώς πλήττουν την εικόνα ολόκληρης της περιοχής που δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.


Μοιράσου το με φίλους