Η εξέλιξη των δράσεων για την προστασία της περιοχής καθώς και το μέλλον της τριεθνούς συνεργασίας αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της 11ης συνάντησης τελευταίας συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών (ΣΕΠΠ) που πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου στον οικισμό Πύλη στη Μικρή Πρέσπα στην Ελλάδα.

Τους 70 περίπου προσκεκλημένους, εκπροσώπους εθνικών και τοπικών φορέων των 3 χωρών καθώς και διεθνών οργανισμών, απασχόλησαν η ολοκληρωμένη διαχείριση του οικοσυστήματος της Πρέσπας αλλά και μεμονωμένα θέματα όπως ο συντονισμός στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων – που αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και για τις τρεις χώρες- και ο χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής.

Στο διάστημα των εννέα ετών από την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της π.ΓΔΜ, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έργα για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η έλλειψη επίσημης θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη για την λήψη αποφάσεων σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως η διαχείριση των υδάτων, όσο και η μη σταθερή χρηματοδότηση των δράσεων του Πάρκου δυσχεραίνουν το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών (ΣΕΠΠ) για την προστασία της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το γεγονός ότι η Συντονιστική Επιτροπή Πάρκου Πρεσπών (ΣΕΠΠ) έχει ήδη προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων που είναι απαραίτητα ώστε η πολιτική δέσμευση των 3 Πρωθυπουργών να αποκτήσει πρακτική σημασία για το περιβάλλον και τους ανθρώπους της Πρέσπας αποτελεί εξαιρετική επιτυχία και παράδειγμα εποικοδομητικής διασυνοριακής συνεργασίας.

Η 11η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών ήταν η μεγαλύτερη έως σήμερα από άποψη συμμετοχής κοινού και θεματολογίας, γεγονός που ενισχύει τη σημασία του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών.

H Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Μυρσίνη Μαλακού, επισήμανε ότι «μια τέτοια συνάντηση - στις μέρες μας - ήταν παραπάνω από αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία και ορθή ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών και την αναζήτηση μιας κοινής προοπτικής για τους λαούς της περιοχής. Εκτιμώ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι αποφασισμένοι να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και στο μέλλον.»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ). Η επόμενη (12η) τακτική συνάντηση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της άνοιξης του 2009 στην Πρέσπα στην Αλβανία.


Μοιράσου το με φίλους