Απογοητευτική για το μέλλον της αλιείας η απόφαση της χτεσινοβραδινής θυελλώδους συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Παρά τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα βήμα προς την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων, το Συμβούλιο των Υπουργών υπερψήφισε μια συμφωνία που δεν εγγυάται το ζητούμενο. Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση χωρών με σημαντική αλιευτική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ όπως διαμορφώνεται δεν λαμβάνει υπόψη της τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και παύση της υπεραλίευσης. Αντιθέτως καταδικάζει τη βιωσιμότητα των αλιευμάτων, αφού ανοίγει τον δρόμο για την αλίευση και κατανάλωση ψαριών κάτω του επιτρεπόμενου μεγέθους. «Παρότι 2 στα 3 ιχθυαποθέματα της Ευρώπης υπεραλιεύονται και οι αλιείς δοκιμάζονται οικονομικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να στηρίξουν μια συμφωνία που θα εγγυόταν την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων μέσα στα επόμενα 10 χρόνια» δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος του θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς.

Δείτε εδώ τη θετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο τη βιώσιμη αλιεία.


Μοιράσου το με φίλους