Τα ψάρια στις θάλασσές μας μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, την ίδια ώρα που η αλιευτική πίεση αυξάνεται και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει αποδειχτεί αρκετό. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) για την επόμενη 10ετία βρίσκεται πλέον σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Το μέλλον της ευρωπαϊκής αλιείας και των θαλασσών μας θα βρίσκεται τις επόμενες εβδομάδες στα χέρια του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρώπης. Η αναθεώρηση της ΚΑλΠ είναι η τελευταία μας ελπίδα για την εξασφάλιση υγειών πληθυσμών ψαριών και αποτελεσματική διαχείριση της αλιείας, που θα εγγυάται και για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας.

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών να βρίσκονται εν εξελίξει, πολίτες, επιστήμονες, αλιείς και επαγγελματίες του χώρου ενώνουν εκ νέου τη φωνή τους υπέρ μιας βιώσιμης αλιείας .Έως τώρα, οι Υπουργοί Αλιείας της ΕΕ έχουν τηρήσει απογοητευτική στάση, προσπαθώντας να «νερώσουν» την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου και αποδυναμώνοντας την. Δυστυχώς, ο Έλληνας αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης έχει τηρήσει έως τώρα ανησυχητική σιγή ιχθύος αναφορικά με το μέλλον της αλιείας μας.

Η αρχή έγινε, υπό την πανευρωπαϊκή πίεση της κοινωνίας των πολιτών, με την υπερψήφιση της πρότασης μέτρων του Βασικού Κανονισμού της ΚΑλΠ, σύμφωνα με την οποία τα όρια αλιείας θα τίθενται αυτόματα με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την υγεία των πληθυσμών.

Το μέλλον των θαλασσών μας βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων υπουργών και οι πολίτες μπορούν και πάλι να ασκήσουν την πίεση που θα κάνει τη διαφορά.

Στείλε κι εσύ το δικό σου μήνυμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για μια βιώσιμη αλιεία, μέσα από την πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Επιβιβαστείτε!» (All Aboard)!


Μοιράσου το με φίλους