Μεσοπρόθεσμη συννεφιά για τα φωτοβολταϊκά
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012
Σε πάγωμα της αγοράς των φωτοβολταϊκών (φ/β) αναμένεται να οδηγήσουν οι σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και συμπληρώνουν το εξαιρετικά επώδυνο πακέτο μέτρων λιτότητας.
Με κύριο επιχείρημα την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ (το οποίο έχει φθάσει σχεδόν τα €400 εκ.), το ΥΠΕΚΑ εισηγείται μια σειρά μέτρων, με προεξάρχουσα την επιβολή έκτατης “εισφοράς αλληλεγγύης” στους παραγωγούς ενέργειας από φ/β σταθμούς, η οποία κυμαίνεται, ανάλογα με την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης, από 25-35% επί του τιμήματος πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο.
Με μόνη, ίσως, εξαίρεση την πρόβλεψη υποχρέωσης των διαχειριστών ενεργοποίησης των συνδέσεων εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, το σύνολο των μέτρων, που σπάει το «ταμπού» της μη-αναδρομικότητας, δημιουργεί έντονες αβεβαιότητες στον πολύπαθο κλάδο των φ/β, σε συνδυασμό πάντα με την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς.
Το ΥΠΕΚΑ με ένα εκ των υστέρων ενημερωτικό σημείωμα προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ωστόσο σε κανένα ερώτημα δεν δόθηκε πειστική απάντηση. Πιο συγκεκριμένα, η αιτιολόγηση της αρνητικής μεταχείρισης των φ/β, του καθορισμού των ποσοστών επιβάρυνσης ακόμα και των προϋποθέσεων χρονικής επέκτασης των μέτρων, είναι ανεπαρκής. Η εξαίρεση δε, των κτιριακών εγκαταστάσεων λίγη αξία έχει δεδομένης της προ τριμήνου απόφασης για δραστική μείωση των τιμών παραγόμενης ενέργειας και της έλλειψης περαιτέρω κινήτρων και κατευθύνσεων για ουσιαστική προώθηση της εγκατάστασης φ/β σε στέγες και βιομηχανικά κτίρια.
Την ίδια στιγμή, πλήρης ακινησία παρατηρείται στη λήψη των ουσιαστικών εκείνων μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό της αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας και στην εξάλειψη των στρεβλώσεων - μέτρα τα οποία έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από την πλειοψηφία των φορέων που υποστηρίζουν την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Με έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού, βιαστικά και χωρίς κανόνες, βλέπουμε για μια ακόμη φορά άστοχες παρεμβάσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Επιπλέον, ο αναδρομικός χαρακτήρας των μέτρων, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς επενδυτικού κλίματος» σχολιάζει ο Προδρόμου Μιχάλης, συνεργάτης του WWF Ελλάς σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.