© WWF International

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίσημη διάσκεψη με την παρουσία και συμμετοχή των παγκόσμιων ηγετών του πλανήτη, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς WWF, Τζιμ Λιπ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το κείμενο προς διαπραγμάτευση που κυκλοφόρησε σήμερα το πρωί:

«Παρά τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις από τους διπλωμάτες, το αναθεωρημένο κείμενο είναι μια κολοσσιαία αποτυχία, δίχως όραμα και στοιχείο ηγεσίας.
Θα πρέπει να ντρέπονται για την αδυναμία τους να βρουν κοινό έδαφος για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα».

«Τώρα είναι στο χέρι των παγκόσμιων ηγετών να πάρουν στα σοβαρά τη βιώσιμη ανάπτυξη και να διασώσουν αυτή τη διαδικασία. Αν εγκρίνουν αυτό που είναι σήμερα στο τραπέζι, χωρίς σημαντικές αλλαγές, θα γελοιοποιήσουν εντελώς το Ρίο +20».

«Ενώ κάποιες αδύναμες λέξεις του κειμένου έχουν αφαιρεθεί, οι διπλωμάτες επέλεξαν προς αντικατάστασή τους αναποτελεσματική γλώσσα. Αυτό περιλαμβάνει γλωσσοδέτες όπως «να δεσμευθούν για την προοδευτική υλοποίηση» και αρκετές υποσχέσεις για να «αναγνωριστούν» προβλήματα και λύσεις.

«Έχουν προσθέσει κάποια θετικά μέτρα προστασίας γύρω από τους ωκεανούς. Όμως, το κείμενο έχει πολλά λόγια για αόριστες δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα «δεσμεύσεις για συστηματική εξέταση» και «δεσμεύσεις για προώθηση».

«Δύο χρόνια αργότερα και μια ήμερα διαπραγματεύσεων μέχρι αργά το βράδυ, οι διπλωμάτες στο Ρίο έχουν απογοητεύσει τον κόσμο».

«Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και για όλη τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και το πιο σημαντικό για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη.

«Οι ηγέτες του κόσμου «αναγνώρισαν» τα προβλήματα πριν από 20 χρόνια, και έκτοτε έχουν κάνει πολύ λίγα προς την επίλυσή τους. Ως πότε θα δεχόμαστε το «θα το κοιτάξουμε» ως μια πραγματική λύση;» καταλήγει ο Τζιμ Λιπ.


Μοιράσου το με φίλους