© J¸rgen Freund / WWF-Canon

Σίδνεϊ, Αυστραλία: Ελάχιστες ημέρες πριν την παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο, το παγκόσμιο περιβάλλον γνωρίζει μια σημαντική νίκη: τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στον πλανήτη.

Το WWF χαιρετίζει το νέο σύστημα των θαλάσσιων αυτών πάρκων, που θα καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο των θαλασσών της κοινοπολιτείας της Αυστραλίας - ένα ορόσημο στην προστασία της θαλάσσιας ζωής για το οποίο το WWF αγωνίζεται για περισσότερο από 15 χρόνια.

Το «διαμάντι» του νέου δικτύου είναι το θαλάσσιο πάρκο Coral Sea, το οποίο μαζί με το παρακείμενο θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef, θα αποτελούν το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου.

Ο γενικός διευθυντής του WWF Αυστραλίας, Ντέρμοτ Οουγκόρμαν, δήλωσε ότι η Αυστραλία κατέχει την τρίτη μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση στον κόσμο, η οποία εκτείνεται από τους τροπικούς έως τις περιοχές της υπο-Ανταρκτικής και είναι το σπίτι για απίστευτα πλάσματα όπως φάλαινες, δελφίνια, χελώνες, καρχαρίες, αλλά και κοραλλιογενείς ύφαλους και άλλα οικοσυστήματα.

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει καταστήσει σαφές ότι φιλοδοξεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μετά τη σημερινή απόφαση, και ενόψει της διάσκεψης στο Ρίο, το WWF αναμένει τη συνεργασία της Αυστραλίας με άλλες χώρες τις ευρύτερης περιοχής με στόχο την καλύτερη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων τους.

Σε περιοχές όπως το Κοραλλιογενές Τρίγωνο και ο Ειρηνικός, οι ωκεανοί φιλοξενούν μια απίστευτη βιοποικιλότητα και παρέχουν τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους. Το όραμα του WWF είναι να υπάρξει ένα εκτεταμένο δίκτυο θαλάσσιων πάρκων από τα παγωμένα νερά του Νότιου Ωκεανού έως τους κοραλλιογενείς υφάλους των τροπικών.

Το δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της Αυστραλίας ανακοινώθηκε σήμερα στο Σίδνεϊ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Τόνυ Μπερκ.

Χαιρετίζοντας την ανακοίνωση, το WWF εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι ορισμένα από τα πιο κρίσιμα θαλάσσια οικοσυστήματα της Αυστραλίας έχουν αποκλειστεί από το εν λόγω θαλάσσιο πάρκο και παραμένουν ευάλωτα στη βιομηχανική εκμετάλλευση.

«Αν και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου, εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου κινούνται ακόμη πιο κοντά σε περιοχές όπως το εκπληκτικό Rowley Shoals και το Ningaloo Reef στα ανοικτά της δυτικής Αυστραλίας», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Αυστραλίας, Ντέρμοτ Οουγκόρμαν.


Μοιράσου το με φίλους