Το WWF Ελλάς κατέθεσε τη Δευτέρα 30 Απριλίου τα σχόλιά του για την έκθεση που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης και τα μέτρα προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κατά την άποψη της οργάνωσης η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΚΑ στις 26 Απριλίου για τον «τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναμόρφωσης του μηχανισμού στήριξης» φαίνεται πως λαμβάνει υπόψη μόνο τις επιδιώξεις των επενδυτών, χωρίς να κατανοεί ότι η μεγιστοποίηση των οικονομικών κερδών ενός κλάδου δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και μπορεί να επιφέρει πολλαπλές ζημίες σε άλλους κλάδους, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Η προώθηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητη για το κοινωνικό σύνολο, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, για την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, για την τόνωση της οικονομίας κι απαιτεί ένα σαφές επιχειρηματικό - αναπτυξιακό περιβάλλον. Πρόκειται όμως για μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρωτεύουσα περιβαλλοντική και αναπτυξιακή προτεραιότητα και όχι αποκλειστικά ως κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η έκθεση του ΥΠΕΚΑ για το μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ δυστυχώς δεν ξεφεύγει από αυτό το λανθασμένο πλαίσιο.

Δείτε εδώ τα σχόλια της οργάνωσης.


Μοιράσου το με φίλους