Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν τρεις εκβρασμοί ζιφιών (κητώδη μεσαίου μεγέθους) στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας και δύο στις ακτές της Ιταλίας.

Άμεσα προσκλήθηκε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Antonio Fernandez από το Πανεπιστήμιο των Κανάριων Νήσων Ισπανίας για να διενεργήσει νεκροψίες και να συλλέξει δείγματα. Μαζί με τους συνεργάτες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» MOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, WWF Ελλάς και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η ισπανική ομάδα κτηνιάτρων που έχει εξειδικευτεί στη μελέτη της παθολογίας ζιφιών που εκβράζονται μαζικά, μετέβη στην Κέρκυρα και ολοκλήρωσε το έργο της.

Νεκροψίες πραγματοποιήθηκαν στα δύο από τα τρία ζώα. Ο πρώτος ζιφιός που εκβράστηκε στην παραλία Κοντογιαλού ήταν νεαρός αρσενικός. Ο δεύτερος εκβράστηκε στην παραλία Αρίλλα. Επίσης αρσενικός, μεγαλύτερος σε μέγεθος, σε στάδιο πριν την ενηλικίωση, βρισκόταν σε κατάσταση άρχουσας σήψης.

Δυστυχώς, στις 6 και 7 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν άλλοι τέσσερις εκβρασμένοι ζιφιοί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Πρόκειται για ζώα, που με βάση το προχωρημένο στάδιο σήψης, πέθαναν την ίδια περίπου χρονική στιγμή με αυτά που εκβράστηκαν στις 30 Νοεμβρίου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Κέρκυρας, το Λιμενικό Σώμα, την «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» και τους κατοίκους του νησιού, για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία τους.


Μοιράσου το με φίλους