Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών υδατοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Σύμφωνα μάλιστα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί την πλέον αειφόρο λύση στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα, καθώς και στην ουσιαστική διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς τονίζει τα εξής:

  1. Η θέση του διεθνούς WWF είναι σαφής και αντιμετωπίζει την υδατοκαλλιέργεια ως παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο θαλάσσιο περιβάλλον αν δεν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Τα προβλήματα που εντοπίζει το διεθνές WWF είναι α) ο ανταγωνισμός για χώρο με τα φυσικά οικοσυστήματα, β) η ρύπανση, γ) η εισβολή ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα λόγω διαφυγής, δ) τα παράσιτα, οι ασθένειες, ε) η επιδείνωση της υπεραλίευσης λόγω της χρήσης ψαριών για ιχθυοτροφή, στ) η αλίευση ψαριών από απειλούμενους άγριους πληθυσμούς (όπως ο ερυθρός τόνος) για πάχυνση και η) η προσέλκυση θηρευτών (όπως φώκιες και καρχαρίες) γύρω από τους κλωβούς, οι οποίοι συχνά θανατώνονται. Περισσότερες πληροφορίες για τη θέση του διεθνούς WWF στην ιστοσελίδα «Marine problems: Aquaculture». Το διεθνές WWF έχει από το 2004 ξεκινήσει μεγάλη προσπάθεια να πείσει τον υδατοκαλλιεργητικό κλάδο για υιοθέτηση περιβαλλοντικά βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών, ενώ από το 1994 διενεργεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη έρευνες για την τεκμηρίωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων τύπων υδατοκαλλιέργειας.
  2. Η θέση του WWF Ελλάς είναι επίσης σαφής και διατυπώνεται στο κοινό κείμενο 10 ΜΚΟ για σχολιασμό του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες. Το WWF Ελλάς κρίνει την υδατοκαλλιέργεια ως παραγωγική δραστηριότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστό σχεδιασμό, αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και ελέγχους.
  3. Η ατεκμηρίωτη αναφορά του ΣΕΘ σε δήθεν θέση, τοποθέτηση ή δήλωση του WWF υπέρ των ιχθυοκαλλιεργειών είναι απολύτως αβάσιμη. Οποιαδήποτε παραποίηση των θέσεων της οργάνωσης, από οποιονδήποτε φορέα ή πρόσωπο, αποτελεί ενέργεια αντιδεοντολογική και απαράδεκτη.

Μοιράσου το με φίλους