Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Ενέργειας υιοθέτησε σήμερα έκθεση που εξετάζει την πρόοδο των συζητήσεων για την υπό διαπραγμάτευση Οδηγία Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι τα κράτη μέλη επιχειρούν να αποδυναμώσουν αισθητά τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις αρχές του 2012. Το Συμβούλιο Ενέργειας υιοθέτησε επίσης μια σειρά συμπερασμάτων για την ενδυνάμωση της εξωτερικής διάστασης της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Η Αριάννα Ροσίνι, υπεύθυνη για θέματα ενεργειακής διαχείρισης του ευρωπαϊκού γραφείου του WWF, σχολίασε:

«Τα κράτη μέλη ισχυρίζονται ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μια δυσβάσταχτη δράση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Την ίδια όμως στιγμή τα κράτη μέλη αποδυναμώνουν τα "καθεστώτα υποχρέωσης ενεργειακής αποδοτικότητας", δηλαδή ένα θεσμό που θα υποχρέωνε τους προμηθευτές ενέργειας να στηρίξουν δράσεις εξοικονόμησης στα νοικοκυριά, μειώνοντας έτσι τους οικιακούς λογαριασμούς χωρίς καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό».

«Επιπρόσθετα είναι τουλάχιστον παράδοξο να θεωρεί το Συμβούλιο Ενέργειας ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού θα ενισχυθεί μέσα από τη βελτίωση των "εξωτερικών ενεργειακών σχέσεων" και την ίδια στιγμή να αποδυναμώνει την Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα που θα προσέδιδε πολύ περισσότερα οφέλη στην ασφάλεια εφοδιασμού. Η ενεργειακή ασφάλεια ξεκινά από την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανακαίνιση των ευρωπαϊκών κτιρίων και η υποχρέωση των εταιριών προμήθειας ενέργειας να βοηθούν τους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας θα βελτιώσει τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα περιορίσει τις εισαγωγές καυσίμων».


Μοιράσου το με φίλους