Ολοκληρώθηκε ήδη στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής η πρώτη εβδομάδα των συνομιλιών στα πλαίσια της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης για να δηλώσουν στους διαπραγματευτές και στους παγκόσμιους ηγέτες που παίρνουν μέρος στη διάσκεψη ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή είναι απαράδεκτη.

Η Tasneem Essop, υπεύθυνη της διεθνούς στρατηγικής για το κλίμα στο WWF δήλωσε:

«Η σημερινή πορεία ήταν μια όμορφη εκδήλωση αλληλεγγύης που έδειξε πως οι άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις πραγματική δράση για το κλίμα – όχι μόνο λόγια. Η βούληση του κόσμου είναι ισχυρή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Μετά από έξι ημέρες συζητήσεων, φαίνεται να κινούμαστε προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να σταθούν με γενναιότητα δίπλα στους πολίτες τους. Είναι τεράστια τα ζητήματα που διακυβεύονται, καθώς παλεύουμε να εξασφαλίσουμε τροφή, νερό και ενέργεια για όλους».

Την ίδια στιγμή σε κοινή τους ανακοίνωση η CARE International, η Greenpeace και το WWF προειδοποιούν ότι σημειώνεται υποχώρηση από τις περυσινές δεσμεύσεις στη διάσκεψη του Κανκούν στο Μεξικό για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, που ήταν ήδη δειλές. Θυμίζουμε ότι οι συζητήσεις στο Κανκούν είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι χώρες που μετέχουν στο Κιότο θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% έως το 2020.

Θυμίζουμε τους στόχους που έχει θέσει το WWF για τις διαπραγματεύσεις στο Ντέρμπαν:

  • Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Κανκούν.
  • Να συμφωνηθεί μια δεύτερη περίοδος εφαρμογής των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο.
  • Να μπουν τα θεμέλια για ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης προς μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία που να περιλαμβάνει όλες τις χώρες ως το 2015.
  • Το δημιουργηθεί το Παγκόσμιο Ταμείο για το Κλίμα και να αρχίσει να ρέει το χρήμα.
  • Να βελτιωθούν οι προσδοκίες για περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Μοιράσου το με φίλους