Χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ως ανταπόκριση σε κοινή επιστολή, με την οποία οι 11 οργανώσεις θέτουν στον νέο υπουργό μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής.

Η συζήτηση κινήθηκε στο πλαίσιο των αξόνων που θέτουν με την επιστολή τους οι οργανώσεις. Οι άξονες αυτοί αφορούσαν στην προστασία της βιοποικιλότητας, την ενεργειακή πολιτική και συγκεκριμένα οριζόντια θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα αυθαίρετα. Στο ζήτημα αυτό, το WWF Ελλάς τόνισε ότι είναι απαραίτητο το ΥΠΕΚΑ να εντάξει τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στην κεντρική πολιτική του και όχι να τους αντιμετωπίζει σαν ειδικά προγράμματα ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ. Τόνισε παράλληλα ότι είναι απαράδεκτο να μένουν επί μήνες απλήρωτοι οι επιστήμονες και οι φύλακες των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι εξακολουθούν να επιτελούν το έργο τους κινούμενοι μόνο από την αγάπη τους για αυτές τις οικολογικά σημαντικές περιοχές.

Επί του ζητήματος των αυθαιρέτων, το WWF Ελλάς τόνισε πως δεν μπορεί να νοείται πολιτική «τακτοποίησής» τους, αλλά ότι είναι απαραίτητο το κράτος να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα καθιστούν τη διατήρηση αυθαιρέτου ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες του.

Άλλο σημείο έντονης συζήτησης ήταν το πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης επενδύσεων. Επί του θέματος αυτού, το WWF Ελλάς τόνισε πως πολλές από τις επενδύσεις που «κολλάνε» παρουσιάζουν όντως σοβαρά περιβαλλοντικά και νομικά προβλήματα και δεν μπορεί το κράτος να «φωτογραφίζει» αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για να χωροθετήσει επενδύσεις, οπουδήποτε επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι. Τόνισε παράλληλα ότι ένα ισχυρό και κατανοητό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το οποίο θα θέτει σαφείς κανόνες χωρίς περιβαλλοντικές εκπτώσεις, είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και παρέχει ασφάλεια δικαίου σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Σημαντικά σημεία που τονίστηκαν από τις οργανώσεις ήταν η ανάγκη για συντονισμό με άλλα υπουργεία που έχουν περιβαλλοντική συναρμοδιότητα σε κρίσιμα πεδία, όπως το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, καθώς και για την επιτακτική ανάγκη να συνταχθεί εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Μοιράσου το με φίλους