Με αφορμή το άρθρο του Αντώνη Καρακούση στο Βήμα, στο οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, κατά την παρούσα συγκυρία, η κρατική χρηματοδότηση ΜΚΟ, όπως το WWF, αποτελεί περιττή σπατάλη και συγκαταλέγεται στις βασικές αιτίες που «τα πράγματα έφθασαν και πάλι στο απροχώρητο για τη χώρα μας», σημειώνουμε τα εξής:

  1. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας, θα ήταν αρκετή για να διαπιστώσει και ο πλέον δύσπιστος, ότι το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης του WWF Ελλάς δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ισχυρισμούς περί κρατικοδίαιτης οργάνωσης. Τουναντίον, τα τελευταία 20 χρόνια της παρουσίας μας στην Ελλάδα, οι εθνικές χρηματοδοτήσεις έχουν ανέλθει μόλις στο 0,3% του συνολικών μας εσόδων.
  2. Αν το παραπάνω συνδυαστεί με το έργο που η οργάνωση αυτή έχει επιτελέσει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας και το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει και τη διαχρονική απουσία του κράτους, τότε αντιλαμβάνεται ότι ΜΚΟ, όπως το WWF Ελλάς, αποτελούν μάλλον μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος.

Κλείνοντας, σημειώνουμε την πάγια θέση μας ότι όλες οι ΜΚΟ οφείλουν να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας, χωρίς προφανώς να είναι κρατικοδίαιτες. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι τη δαιμονοποίησή τους ως βασικό κομμάτι του πάζλ της προκλητικής κρατικής σπατάλης των τελευταίων δεκαετιών, η απόσταση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. 


Μοιράσου το με φίλους