Ελπίδες για τη σωτηρία της Τίγρης άφησε η ιστορική Διεθνής Συνδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας, υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν και τη συμμετοχή εκπροσώπων των 13 χωρών που φιλοξενούν τα εναπομείναντα εμβληματικά αυτά αιλουροειδή.

Η αποδοχή του Προγράμματος για την επανάκαμψη της Τίγρης και η συμφωνία για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μελλοντικών διαπραγματεύσεων ως προς τις επιλογές χρηματοδότησής του, δίνει μια ελπίδα για την επίτευξη του στόχου διπλασιασμού του πληθυσμού των τίγρεων, μέχρι το 2022.

Οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν για χρηματοδότηση ύψους 127 εκατομμυρίων δολαρίων προς υποστήριξη του προγράμματος. Επιπροσθέτως, η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα και επιπλέον πόρους από το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος.

Με τη σειρά του, το WWF που τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάδειξη της απειλής και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, δεσμεύτηκε να επενδύσει 50 εκατ. δολάρια (με προοπτική να ανέλθουν στα 85 εκατ.) εντός της επόμενης 5ετίας σε προγράμματα προστασίας του είδους. Επίσης, ανακοίνωσε τα σχέδιά του ως προς την υποστήριξη των κυβερνήσεων στην προσπάθειά τους να μετουσιώσουν τις δεσμεύσεις τους σε πράξη.

"Η συνδιάσκεψη αυτή μας εξασφάλισε την απολύτως απαραίτητη πολιτική υποστήριξη των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων για να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα που θα αντιστρέψει την πτώση του πληθυσμού των τίγρεων και θα σώσει το είδος από την εξαφάνιση", δήλωσε ο Μάικλ Μπάλτζερ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας του WWF "Ζωντανές Τίγρεις" και συνέχισε: "Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που θα δώσουν το σύνθημα και θα διατηρήσουν τον πολιτικό τους ενθουσιασμό και την επιμονή, καθώς η τίγρης δεν μπορεί να περιμένει".

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διάσωση του εμβληματικού αυτού είδους έγινε στην Αγ. Πετρούπολη αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου η Τίγρης να συνεχίσει να μας εμπνέει τον θαυμασμό για το μεγαλείο της φύσης.

 

Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την επανάκαμψη της Τίγρης:

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την επανάκαμψη της Τίγρης αναπτύχθηκε από τις χώρες που φιλοξενούν πληθυσμούς τίγρεων, την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Τίγρη της Διεθνούς Τράπεζας, το Παγκόσμιο Ταμείο Περιβάλλοντος και άλλους εταίρους, μεταξύ των οποίων το WWF. Περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με στόχο να βοηθήσει τις τίγρεις να ανακάμψουν, μετά από δεκαετίες λαθροθηρίας και καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους που τις έφεραν στο χείλος του αφανισμού.

Το κόστος του αρχικού σταδίου του προγράμματος που απαίτησε περισσότερο από έναν χρόνο για να καταρτιστεί, καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις 13 εμπλεκόμενες χώρες. Παρόλα αυτά, η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνδράμει άμεσα, καθώς απαιτούνται ακόμη 350 εκατομμύρια δολάρια.


Μοιράσου το με φίλους