Θετικά υποδέχεται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς το  νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Χτίζοντας το μέλλον» για τα βιώσιμα κτίρια και την πράσινη ανάπτυξη, επισημαίνοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν σχεδιαστεί σωστά, υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ισότιμης συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων.

Το WWF Ελλάς έχει εγκαίρως επισημάνει τη σπουδαιότητα ανάληψης άμεσων δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, καθώς ενέχει μεγάλα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Στο πνεύμα αυτό, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο μελέτη για το κόστος, το όφελος και τις προϋποθέσεις υλοποίησης πράσινων μέτρων στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα, όπου διαπιστώθηκε πως παρατηρούνται μεγάλες ωφέλειες όχι μόνο για την μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά κυρίως για τη συγκράτηση και δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό-επισκευαστικό κλάδο. Βάσει μιας σειράς παραδοχών, εξετάστηκε η υλοποίηση 9 συγκεκριμένων μέτρων, όπως η θερμομόνωση τοίχων και οροφής, η αντικατάσταση των παλιών κεντρικών θερμάνσεων, η τοποθέτηση ανεμιστήρων και συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, καθώς και η αντικατάσταση λαμπτήρων. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων εννέα παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα αγγίξουν συνολικά σχεδόν τα € 15 δις για την περίοδο 2010-2020, όμως τα οφέλη θα είναι σαφώς πολλαπλάσια και θα ξεπεράσουν τα €17 δις για την ίδια περίοδο. Εκτός όμως των χρηματικών κερδών, ακόμα πιο σημαντικές είναι οι δυνατότητες για αύξηση της απασχόλησης σε συναφείς τομείς, καθώς η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων σ μπορεί να δημιουργήσει περίπου 180.000 – 216.000 θέσεις εργασίας.

«Με χαρά διαπιστώσαμε πως το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας. Υπάρχουν όμως μια σειρά από προϋποθέσεις που θέλουμε να δούμε, ώστε να αισιοδοξούμε για την θετική έκβαση του προγράμματος» σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Κατά την άποψη της περιβαλλοντικής οργάνωσης κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος θα παίξουν ο προσεκτικός και άρτιος σχεδιασμός υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, λογοδοσίας των εμπλεκομένων και ισότιμης συμμετοχής των ενδιαφερομένων, η παροχή κινήτρων φορολογικού ή εκπτωτικού χαρακτήρα, η ενεργός συμμετοχή του τραπεζικού τομέα με σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, η ανάδειξη του ρόλου των εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs), και η δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων και να εποπτεύσει τη ροή των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευθούν στην αγορά. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, επίσης, η ύπαρξη ενός αναλυτικού και στιβαρού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα αντικαταστήσει το παλιότερο ανεπαρκές σχέδιο και θα υποδείξει τις θεσμικές και διοικητικές αλλαγές για την ομαλή υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης.

«Πάνω από όλα η ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών είναι το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος εξοικονόμησης. Υπό συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να πειστούν για τα οφέλη των δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο εισόδημα και την καθημερινότητά τους. Το WWF Ελλάς είναι πρόθυμο να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία του εγχειρήματος», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 40 29 295, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Μοιράσου το με φίλους