Στο χρόνο που χρειάζεστε για να διαβάσετε αυτήν την ανακοίνωση, θα έχει εξαφανιστεί ένα από τα μοναδικά είδη πανίδας που υπάρχουν στον κόσμο. Αύριο τέτοια ώρα θα έχουν εξαφανιστεί επιπλέον 150-200 είδη και του χρόνου τέτοια μέρα περισσότερα από 50.000.

Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ένα στα τέσσερα θηλαστικά και ένα στα οκτώ πουλιά που απαντώνται στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση στο κοντινό μέλλον. Στη χώρα μας, μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται σε κίνδυνο 29 είδη θηλαστικών, ενώ το 15% (171 είδη) των σπονδυλόζωων της Ελλάδας είναι πιθανό να εξαφανιστεί στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά από τα ζώα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο: το κοινό δελφίνι, το ελάφι, ο πελαργός, το τσακάλι, οι θαλάσσιες χελώνες – ο κατάλογος είναι μακρύς και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διαρκώς διευρύνεται.

Οι κυριότερες απειλές για αυτά τα είδη εντοπίζονται στη συρρίκνωση και απώλεια των βιοτόπων τους, την υπεραλίευση και την παρεμπίπτουσα αλιεία (bycatch), τη ρύπανση αέρα, εδάφους και υδάτων και την κλιματική αλλαγή.

Το WWF Ελλάς εργάζεται εδώ και χρόνια για την προστασία πολλών απειλούμενων ειδών στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα μπορείτε να γίνετε κι εσείς αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια υιοθετώντας ένα απειλούμενο είδος: κάποιο από αυτά που απαντώνται στη χώρα μας, όπως το δελφίνι, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, ο κραυγαετός, ή κάποια χαρακτηριστικά είδη άλλων χωρών, όπως το γιγάντιο Πάντα, η Τίγρης της Σουμάτρας και η πολική αρκούδα.

Με τη συμβολική υιοθεσία, που ξεκινά από 3 Ευρώ τον μήνα, θα γίνετε υποστηρικτές της οργάνωσης για ένα χρόνο και θα λάβετε το πιστοποιητικό του ζώου που προστατεύετε, το τριμηνιαίο περιοδικό Ζωντανός Πλανήτης και το ημερολόγιο του WWF στις αρχές του χρόνου. Πάνω απ' όλα όμως, θα συμβάλλετε στις προσπάθειες του WWF για την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Υιοθετήστε ένα απειλούμενο είδος εδώ.


Μοιράσου το με φίλους