Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προκαλεί σίγουρα  ανησυχία και προβληματισμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα  δύσκολο να αντιληφθούμε τον πραγματικό πλούτο της χώρας μας, τη φυσική μας κληρονομιά. Ωστόσο, κάποια άλλα νούμερα, πέραν των οικονομικών μεγεθών, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας όντως διαθέτει έναν μοναδικό πλούτο, αρκεί εμείς να τον αντιληφθούμε ως τέτοιο. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, είναι μια ακόμη ευκαιρία να θυμηθούμε τους θησαυρούς που μας περιβάλλουν: 

  • 30-50,000 είδη ζώων απαντώνται στην Ελλάδα
  • 115 θηλαστικά, λίγο λιγότερα από τα μίση είδη που απαντώνται στην Ευρώπη, ζουν ή επισκέπτονται τη χώρα και τις θάλασσες μας
  • 6000 είδη φυτών
  • Το 27% της ελληνικής επικράτειας έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς φιλοξενεί προστατευόμενα είδη και οικοτόπους
  • Η Πρέσπα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, στην οποία αναπαράγονται 1400 ζεύγη αργυροπελεκάνων
  • Η Δαδιά είναι η γη των αρπακτικών, καθώς έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών της Ευρώπης
  • Περισσότεροι από 800 μικροί αλλά εξαιρετικά σημαντικοί υγρότοποι έχουν καταγραφεί στα ελληνικά νησιά
  • 32 από τα 200 σημαντικότερα δάση της Μεσογείου βρίσκονται στην Ελλάδα
 

Σίγουρα η μετάφραση  της προσφοράς της βιοποικιλότητας  σε ενδεικτικούς οικονομικούς όρους  είναι μια χρήσιμη προσέγγιση που αναδεικνύει την αξία της  και την αναγκαιότητα της προστασίας της. Ωστόσο, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας αλλά και του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας 2010, οφείλουμε να γνωρίσουμε την ομορφιά του ελληνικού βιολογικού πλούτου, κάνοντας και το απαραίτητο πρώτο βήμα προς την προστασία του.  

  • Μια βόλτα από  το Θησείο, όπου το WWF και το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζουν την έκθεση «Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης», θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε την μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Andrea Bonetti, μοναδικές πτυχές της ελληνικής βιοποικιλότητας. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, καθώς και βίντεο – πρόγευση αυτών που θα σας εντυπωσιάσουν.
 
  • Μεγάλο ποσοστό  των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή. Ενημερωθείτε για τα είδη που απειλούνται στη χώρα μας, μέσα από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
 

Η Παγκόσμια Ημέρα  Βιοποικιλότητας είναι μια ακόμη  ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε αλλά και να δράσουμε. Το WWF Ελλάς εργάζεται εντατικά για την διαφύλαξη αυτού του πλούτου αλλά σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται συμμέτοχους. Σήμερα, μπορείτε να κάνετε την αρχή, υιοθετώντας συμβολικά ένα απειλούμενο είδος και βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του. 


Μοιράσου το με φίλους