Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει μια σειρά αναφορών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έκθεση του WWF“An Overview of Glaciers, Glacier Retreat and Subsequent Impacts in Nepal, India and China”, η οποία δημοσιεύθηκε το 2005 και αφορούσε μεταξύ άλλων το ρυθμό υποχώρησης των παγετώνων στα Ιμαλάϊα. Η ίδια έκθεση χρησιμοποιήθηκε ως παραπομπή στην 4η έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα, που δημοσιεύθηκε το 2007 (Ομάδα Εργασίας II: Επιπτώσεις, Προσαρμογή και Ευπάθεια).

Οι περισσότερες αναφορές στα ΜΜΕ έχουν λανθασμένα συσχετίσει την έκθεση του WWF με την απουσία επιστημονικής επαλήθευσης των προβλέψεων για εξαφάνιση των παγετώνων έως το 2035.

Το WWF επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:
Η έκθεση του WWF βασίστηκε σε μια σειρά δημοσιευμένων εκθέσεων, άρθρων και αναθεωρημένων επιστημονικών δημοσιεύσεων και φιλοξενούσε τα όσα έως τότε θεωρούνταν ως η αφρόκρεμα της επιστημονικής έρευνας από τους πλέον καταξιωμένους ειδικούς σε θέματα παγετώνων. Στη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενήθηκε πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών, και μέσα σε αυτές υπήρχε πρόβλεψη για μια πιθανή υποχώρηση των παγετώνων των Ιμαλάϊων έως το 2035 ή σε 40 χρόνια από την εποχή που δημοσιεύθηκε η έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του 2005 ανέφερε τα εξής στην σελίδα 29 (στα αγγλικά):
«In 1999, a report by the Working Group on Himalayan Glaciology (WGHG) of the International Commission for Snow and Ice (ICSI) stated: `glaciers in the Himalayas are receding faster than in any other part of the world and, if the present rate continues, the livelihood[sic] of them disappearing by the year 2035 is very high.'"

Επίσης, στη σελίδα 3 σημειώνεται ότι (στα αγγλικά):
«The New Scientist magazine carried the article "Flooded Out - Retreating glaciers spell disaster for valley communities" in their 5 June 1999 issue. It quoted Professor Syed Hasnain, then Chairman of the International Commission for Snow and Ice's (ICSI) Working Group on Himalayan Glaciology, who said most of the glaciers in the Himalayan region "will vanish within 40 years as a result of global warming".

Οι συγκεκριμένες αναφορές βασίστηκαν στα άρθρα «Flooded Out – Retreating glaciers spell disaster for valley communities» (New Scientist, 5 Ιουνίου 1999) και “Beating Retreat” (Down to Earth, Vol 7, No. 23, 30 Απριλίου 1999). Το WWF χρησιμοποίησε καλή τη πίστη τις δυο εκτιμήσεις, καθώς το 2005 οι πηγές αυτών των εκτιμήσεων θεωρούνταν ως αξιόπιστες και ακριβείς, ενώ ο ινδός επιστήμονας που τις διατύπωσε αρχικά έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Παρότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες ανησυχούν βαθύτατα για το μέλλον των παγετώνων των Ιμαλάϊων, είναι προφανές πως οι πιο πάνω προβλέψεις δεν είναι επιστημονικά έγκυρες.

Το WWF δεν έχει υιοθετήσει ή αποδώσει τις δυο προβλέψεις ως σίγουρη εξέλιξη σε καμία έκθεση, ούτε καν στην έκθεση του 2005. Παρόλα αυτά, η οργάνωση διεθνώς εκφράζει τη λύπη της για τη σύγχυση που έχει δημιουργήσει η αναπαραγωγή των συγκεκριμένων εσφαλμένων προβλέψεων.
Το δίκτυο του WWF έχει ήδη προχωρήσει στη διόρθωση αυτής της πληροφορίες στις εκδόσεις και ιστοσελίδες της οργάνωσης.

 

Σημειώσεις:

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας έχει μεταδώσει το WWF Ινδίας, ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων των Ιμαλάϊων διαφέρει, ανάλογα με την έκτασή τους. Οι μικρότερης έκτασης παγετώνες χαρακτηρίζονται ως οι πλέον ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή, καθώς ο καταγεγραμμένος ρυθμός υποχώρησής τους είναι πολύ ταχύτερος σε σύγκριση με τους μεγάλους. Πρόσφατη έρευνα του WWF Ινδίας, η οποία αφορούσε δυο από τους μεγαλύτερους παγετώνες της οροσειράς και βασίστηκε σε δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς που εγκατέστησε εκεί η οργάνωση, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο παγετώνας Κάφνι υποχωρεί πολύ ταχύτερα από τον παγετώνα Γκανγκότρι, έναν από τους μεγαλύτερους. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια την εξέλιξη των παγετώνων, καθώς πρόκειται για διαδικασία που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Λόγω μάλιστα της διαταραχής στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής, δεν αποκλείεται να καταγραφεί ακόμα και αύξηση της έκτασης κάποιου παγετώνα, με ταυτόχρονη μείωση του όγκου του. Σίγουρα πάντως η οργάνωση δεν διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον αρχικό ισχυρισμό του ινδού επιστήμονα και συνεργάτη της IPCC Σαγιέντ Χασναϊν, ότι επίκειται εξαφάνιση των παγετώνων μέχρι το 2035.
  • Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο κάποιο τμήμα του πλανήτη. Η διενέργεια προβλέψεων υπόκειται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν ή ενδέχεται στο μέλλον να επηρεάσουν το κλίμα είναι πάρα πολλοί. Μόνη σίγουρη διαπίστωση είναι πως η έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί τη μόνη εγγύηση για αποφυγή των χειρότερων από τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της στα οικοσυστήματα, την οικονομία και την ποιότητα ζωής.

Μοιράσου το με φίλους