Θετικό βήμα για την προστασία των δασών της Αττικής, αλλά και ολόκληρης της χώρας, θεωρεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς το σχέδιο νόμου που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ για την προστασία των δασών.

Το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελεί μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και πολιτικά γενναία πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αυθαιρεσίας και των πιέσεων για αλλαγή χρήσεων γης σε καμένες δασικές εκτάσεις. Η σημασία του μάλιστα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού ΠΕΚΑ κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν οδηγό για τη θέσπιση αντίστοιχων μέτρων προστασίας του δασικού πλούτου σε εθνικό επίπεδο.

Ως ιδιαίτερης σημασίας, το WWF Ελλάς ξεχωρίζει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην κατάργηση των δίκαια χαρακτηρισμένων ως «δασοκτόνων» διατάξεων του νόμου 3208/2003, στην ίδρυση υπηρεσίας κατεδαφίσεων και στην άμεση δρομολόγηση της κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Κάθε ένα από αυτά τα σημεία αποτελεί πάγιο αίτημα του WWF Ελλάς και πολλών άλλων περιβαλλοντικών φορέων και προλειαίνει το έδαφος για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που επί δεκαετίες υποβαθμίζουν τα δάση μας.

Ταυτόχρονα, το WWF Ελλάς υπογραμμίζει ως σημείο προβληματισμού ότι το εισηγούμενο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας αφορά μόνο στις εκτάσεις της Αττικής που κάηκαν τον Αύγουστο του 2009, διατηρώντας σε ισχύ ευνοϊκές διατάξεις για επίδοξους καταπατητές στα υπόλοιπα καμένα δάση της χώρας. Επίσης, το σχέδιο νόμου δεν προνοεί για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία και διαχείριση των δασών. Σημειώνεται ότι οι κενές οργανικές θέσεις της δασικής υπηρεσίας εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο 50%, με αποτέλεσμα για παράδειγμα την ευθύνη φύλαξης των δασών ολόκληρης της Αττικής να μοιράζονται 49 δασοφύλακες.

Με την ελπίδα ότι η επίλυση αυτού του τεράστιας σημασίας θέματος θα αποτελέσει άμεση μέριμνα του ΥΠΕΚΑ, το WWF Ελλάς σημειώνει ότι χωρίς την ανάληψη γενναίων περαιτέρω πρωτοβουλιών ενδυνάμωσης και αναδιάρθρωσης των περιβαλλοντικών υπηρεσιών της χώρας και χωρίς συνολικό σχεδιασμό και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, όλα τα μέτρα θα επιτύχουν μόνο αποσπασματικά αποτελέσματα.

Δείτε το κείμενο σχολίων που κατέθεσε το WWF Ελλάς στο ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου.


Μοιράσου το με φίλους