Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος την ανακοίνωση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, σχετικά με την απόσυρση των σχεδίων ενεργειακής εκμετάλλευσης και μεταφοράς υδάτων από τον ποταμό Αώο προς τη Λίμνη Παμβώτιδα.

Για το έργο αυτό, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν την προηγούμενη εβδομάδα διατυπώσει τις έντονες αντιρρήσεις τους με κοινή ανακοίνωση, στην οποία τεκμηρίωναν την απειλή που το έργο εγκυμονεί για την οικολογική ισορροπία της Βόρειας Πίνδου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα πορεία ουσιαστικής προστασίας και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων. Τα προβλήματα που προκαλούνται από την κακοδιαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως η ρύπανση ή η μείωση της ποσότητας του νερού, πρέπει να αντιμετωπίζονται βιώσιμα και στη ρίζα τους. Τα μεγάλα και εξαιρετικά δαπανηρά κατασκευαστικά έργα αποτελούν ευκαιριακή αντιμετώπιση κάποιων πτυχών αυτών των ζητημάτων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν σωρεία άλλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.


Μοιράσου το με φίλους