Μόνο κατ’ επίφαση περιβαλλοντικά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, δηλώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Η απόσυρση με κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων είναι ένα αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό μέτρο σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας δεν αντικατοπτρίζει περιβαλλοντικές επιδιώξεις. Αντιθέτως πριμοδοτεί την αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Η τελευταία αυτή διαπίστωση προκύπτει όχι μόνο επειδή μειώνονται τα τέλη των νέων οχημάτων με μεγάλους κινητήρες, αλλά και καθώς η αύξηση των τελών των παλαιότερων αυτοκινήτων είναι αναλογικά ελάχιστη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση για τα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού (πχ τα τέλη αυξάνονται κατά 420% για ένα αυτοκίνητο 700κ.εκ. 15ετίας, αλλά μόνο κατά 50% για ένα αυτοκίνητο 4000κ.εκ της ίδιας χρονολογίας). Επιπλέον, η κατάσταση συντήρησης των οχημάτων αποτελεί παράγοντα τεράστιας οικολογικής σημασίας, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα. Αλλά και ο υπό εξέταση «πράσινος» δακτύλιος μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις διαιωνίζοντας και επιτείνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα και αυξάνοντας τελικά τη συνολική ρύπανση στις πόλεις.

Συνολικά, τα νέα μέτρα αντικατοπτρίζουν μία σταθερή προσκόλληση στην ιδιωτική μετακίνηση με αυτοκίνητο και μαρτυρούν στόχους τόνωσης της αγοράς νέου αυτοκινήτου και επ’ ουδενί περιβαλλοντικά κίνητρα. Αντίστοιχος και ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντικός ήταν και ο στόχος της προ ολίγων μηνών απόφασης για μείωση των τελών ταξινόμησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της αγοράς αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Όπως σταθερά επισημαίνει το WWF Ελλάς, μόνη λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ιδιωτική αυτοκίνηση είναι τα κίνητρα για περιορισμό της χρήσης των αυτοκινήτων, με κορυφαίο την αναβάθμιση των συστημάτων μαζικής μεταφοράς, η οποία μπορεί να συνοδευτεί από εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ποδηλατοδρομήσεις και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας.


Μοιράσου το με φίλους