Με αφορμή πρόσφατες διεθνείς διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του διεθνούς WWF σε φόρουμ για την «υπεύθυνη σόγια» (Round Table on Responsible Soy), δια των οποίων τίθενται (δικαιολογημένα) ερωτηματικά για τη στάση του WWF απέναντι στη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, το WWF Ελλάς ξεκαθαρίζει τη θέση του.

  • Η θέση μας παραμένει αμετακίνητα αντίθετη προς τη χρήση και απελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον, ειδικά καθώς δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις οικολογικές τους επιπτώσεις. Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε τα «Κριτήρια της Βασιλείας για την Υπεύθυνη Παραγωγή Σόγιας» (σημείο 2.3.1), το οποίο συντάχθηκε το 2004 από το WWF και αποκλείει τη χρήση ΓΤΟ.
  • Το WWF ήταν πάντα και παραμένει υπέρ του διαλόγου, χωρίς καμία άλλη συναλλαγή, ακόμα και με φορείς ή επιχειρήσεις που διατηρούν σαφώς καταστροφικό προς το περιβάλλον προφίλ.
  • Η συμμετοχή του WWF στο RTRS επ’ουδενί δεν αντιστρατεύεται τους μακροχρόνιους αγώνες πολιτών, κινημάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων κατά της τεράστιας απειλής που αναδύεται από τη βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Αντίθετα, θεωρούμε πως μέσα από τη συμμετοχή της οργάνωσης σε όργανα διαλόγου, ισχυροποιείται το διεθνές μέτωπο αντίδρασης, καθώς η αντίθεση στην απελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον διαχέεται σε κάθε επίπεδο της συζήτησης.

Περισσότερες πληροφορίες: «WWF Statement on the Round Table on Responsible Soy (RTRS)»


Μοιράσου το με φίλους